Nieuwe werkervaringsplaatsen door samenwerking

Foto: Sam Fish

De gemeente Goeree-Overflakkee streeft er naar om – samen met lokale ondernemers – voor zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid te creëren voor arbeidsparticipatie.

Onlangs hebben Zeehondenopvangcentrum Stichting A Seal en de gemeente de handen ineen geslagen, in samenwerking met De Bever fietsverhuur in Ouddorp, om voor onder andere de bezoekers die komen met de Waterbus, de mogelijkheid te bieden op ons mooie eiland ook een stukje te fietsen. Dit heeft geleid tot een aantal werkervaringsplaatsen bij A Seal voor medewerkers van het uitvoeringsbedrijf Wsw en mensen die bezig zijn met een re-integratietraject via de gemeente.

LEES OOK: Geslaagde tweede sportdag van kinderopvang Het Kinderpaleis

Van de Waterbus op een huurfiets
Inwoners en bezoekers die gebruikmaken van de Waterbus kunnen bij aankomst aan land overstappen op een huurfiets. Dit is mogelijk gemaakt door De Bever Verhuur uit Ouddorp. Bij A Seal zijn tien fietsen geplaatst voor de verhuur, waaronder kinderfietsen in verschillende maten en fietsen met kinderzitjes. Met de inzet van Wsw-ers en WWB-ers worden de fietsen onderhouden, rijklaar gemaakt en eventueel gerepareerd. Daarnaast verlenen zij op rustige momenten bij A Seal hand- en spandiensten waarmee zij hun algemene en sociale werknemersvaardigheden kunnen ontwikkelen.

Training en begeleiding deelnemers
De werkzaamheden voor de fietsverhuur is een mooie gelegenheid om ten dienste van de samenleving en in samenwerking met een ondernemer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ontwikkelen. De ervaring met het opdoen van arbeidsritme en het werken bij en voor een ondernemer maakt dat mensen hun CV aanvullen om  uiteindelijk voldoende vaardigheden te bezitten om tot een match naar reguliere arbeid te komen. Het uitvoeringsbedrijf van de gemeente faciliteert in de ontwikkeling van deze mensen, zodat zij weer een waardevollere rol krijgen in onze samenleving en niet meer aangewezen zijn op een uitkering van de gemeente.

Gebiedsontwikkeling Stellendam
Deze mooie vorm van samenwerking is tot stand gekomen in het kader van de gebiedsontwikkeling Stellendam. De gebiedsontwikkeling is een programma in het kader van het integraal ruimtelijk programma (IRP) dat de gemeente in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) is gestart in 2013. Het doel is om Stellendam meer op de kaart te zetten en het gebied aantrekkelijker te maken voor de gebruikers. De komst van A Seal, Zoet of Zout en de Waterbus zijn de eerste geslaagde ontwikkelingen. Daar kan nu de fietsverhuur aan worden toegevoegd. De fietsen zijn uiteraard ook te huur voor mensen die, zonder gebruik te maken van de Waterbus, het eiland per fiets willen verkennen.

LEES OOK: 110 kilometer wandelen op teenslippers

Meer informatie
De Waterbus vaart vanaf Stellendam naar Hellevoetsluis, Middelharnis en Tiengemeten. Zie voor meer informatie de website van de Waterbus.

Samenwerking gemeente A Seal en De Bever fietsverhuur

Reacties

Cookieinstellingen