Dit is het RAD Afvalnieuws van augustus 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van augustus 2022.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze week zijn er echter twee producten die wel bij het PMD mogen weggegooid. Als eerste product is dat deze week de zakken van de potgrond. De voorwaarde is echter wel dat de zakken helemaal leeg zijn.

Het tweede product gaat om aluminium bakjes. Deze mogen ook bij het PMD. Deze zijn namelijk zeer geschikt om te hergebruiken.

Het voordeel van wasbare luiers

Een kind draagt gemiddeld vijf luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand en goed voor 25 kilo afval. Wasbare luiers zijn daarom misschien een betere optie. Ze zijn beter voor het milieu omdat je minder afval veroorzaakt. En daarmee zorg je dus ook voor een verminderde CO2-uitstoot. Ook als je wassen meetelt, hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.

Per kindje kan het gebruik van wasbare luiers ongeveer 500 euro schelen in kosten ten opzichte van wegwerp luiers. Bovendien worden kinderen met een wasbare luier gemiddeld eerder zindelijk. En je hoeft echt niet in te leveren op comfort. De wasbare luiers van tegenwoordig zien er modern uit. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Daarbij zijn de luiers ook nog eens heel makkelijk te verschonen.

Diverse soorten

Er zijn tegenwoordig diverse soorten op de markt te vinden. Over het algemeen worden deze ingedeeld in twee categorieën. Beide soorten was je op 40-60 graden schoon.

  1. Een all-in-one wasbare luier dat uit 1 geheel bestaat (al dan niet met inlegboosters). Deze luier kan niet uit elkaar gehaald worden om te wassen en drogen.
  2. Een wasbare luier dat uit een tweedelig systeem bestaat, een overbroekje met daarin een inlegger of een hydrofiele luier. De inlegdoekjes zijn in wasbare en in wegwerp versies verkrijgbaar. Met een set van 24 luiers kun je de hele luierperiode vooruit en heb je voldoende voorraad voor het wassen en drogen.

Wist je trouwens dat er ook wasbare zwemluiers bestaan? Dit is een milieu- en gebruiksvriendelijk alternatief voor de wegwerpvariant. Deze luiers zijn speciaal gemaakt voor het zwemmen en absorberen niet, dus de luier zuigt zich niet vol met water. De meeste zwemluiers zijn net als een gewoon zwembroekje aan te trekken en door de elastieken bij de beentje en romp blijven ongelukjes netjes in de luier.

Eerst even uitproberen?

Ben je er nog niet helemaal over uit of een wasbare luier bij jou past? Probeer dan eerst een proefpakket, voordat je een hele voorraad wasbare luiers aanschaft. Bij webshops zoals, billenboetiek.nl, nappys.nl, kaatjekatoen.nl en nog vele meer kun je proefpakketten bestellen of wasbare luiers tijdelijk huren. Dat biedt de mogelijkheid om een wasbare luier te proberen. Kijk voor meer informatie over wasbare luiers op de website van Milieu Centraal.

Gooi batterijen niet bij het restafval

Dan even iets totaal anders dan luiers, namelijk batterijen! Lege batterijen, accu’s en mobiele telefoons kun je makkelijk inleveren bij de Wecycle inzamelbakken. Deze vind je in supermarkten en winkels. Daar waar je het kunt kopen, kun je het ook weer inleveren. Daar doe je het milieu een groot plezier mee. De meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen.

Ongeveer 95 procent van de nikkel, kobalt en koper kan weer worden hergebruikt. Dat scheelt in de winning van nieuwe grondstoffen. Bovendien zijn sommige grondstoffen in batterijen schadelijk als deze in de natuur belanden. En je wilt al helemaal niet dat de stoffen vrij komen bij verbranding. Denk bijvoorbeeld aan zware metalen als cadmium, kwik en lood.

Kijk op www.legebatterijen.nl of www.wecycle.nl voor inzamelpunten bij jou in de buurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen