Steeds meer meldingen over Japanse duizendknoop

Foto: Pixabay; HOerwin56

Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van Waarneming.nl.

De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant vormen een groot probleem in Nederland. Deze is namelijk erg moeilijk te bestrijden en kan veel schade aanrichten aan funderingen, wegen en riolering.

Landelijk nam het aantal meldingen flink toe ten opzichte van voorgaande jaren. Alleen al in dit jaar tot eind mei werden er bijna anderhalf keer zoveel meldingen gedaan dan de eerste maanden van vorig jaar. Chris van Dijk is plantendeskundige en onderzoeker aan de Wageningen University. Hij zegt dat de plant al langer wijdverspreid is in Nederland. Volgens hem is het goed dat er meer meldingen van worden gedaan. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de probleemplant, hoe beter verspreiding kan worden ingeperkt.

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop kan worden herkend aan frisgroene bladeren die in het voorjaar een rode nerf hebben. De stengel is groen met rode stipjes en hol. Van augustus tot oktober heeft de duizendknoop witte bloemen. De plant richt schade aan door via bestaande scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog te groeien. Hierdoor worden deze scheuren groter of kan de omliggende grond omhoog geduwd worden. De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot en verdringt al woekerend andere planten die hier oorspronkelijk groeien. De soort komt oorspronkelijk niet voor in ons land en is in 1823 uit Japan geïmporteerd.

“De Japanse duizendknoop wordt alleen door mensen verspreid,” zegt plantendeskundige Van Dijk. “Dieren dragen er niet aan bij. Vaak gebeurt de plantvermeerdering per ongeluk. Er wordt veel gegraven in de Nederlandse grond. Als in de afgegraven grond een klein stukje wortel zit en deze grond ergens anders wordt gebruikt, is de plant zo verspreid.”

Betere herkenning

Het helpt volgens Van Dijk als mensen de invasieve exoot eerder herkennen. Dan weten ze beter wat ze ermee moeten doen. Het wegmaaien van de plant zorgt bijvoorbeeld soms alleen maar voor verdere verspreiding. Ook is het belangrijk dat het plantafval niet bij het tuinafval maar bij het restafval wordt gegooid. Dit helpt het voorkomen dat de plant zich verder verspreidt.

Dennis Geraerts van bestrijdingsbedrijf Geraerts-Someren geeft aan dat de plant ondanks zorgvuldige verwijdering vaak weer terugkomt. “Het uitputten van de plant is de enige manier om er vanaf te komen. Je moet bezig blijven om de plant helemaal uit te roeien.”

Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee is ook bezig met de bestrijding van de plant. Dit doen ze echter niet alleen. Voor de openbare ruimte zoeken ze de samenwerking met andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan het waterschap en natuurorganisaties.

Maar ook jij kunt helpen in deze bestrijding. De gemeente kan niet alles zien en dus is het fijn als het gemeld wordt waar een plant te vinden is. Kom je de Japanse duizendknoop dus tegen in de openbare ruimte? Maak dan een melding bij de beheerder. Binnen de bebouwde kom is dat de gemeente. Buiten de bebouwde kom is dat het waterschap.

Cookieinstellingen