Goeree-Overflakkee herdenkt de Watersnoodramp

Archieffoto van Watersnoodramp herdenkingsdienst in Oude-Tonge
Archieffoto van Watersnoodramp herdenkingsdienst in Oude-Tonge
Foto: Sam Fish

Op maandag 1 februari is het precies 69 jaar geleden sinds Goeree-Overflakkee werd getroffen door de Watersnoodramp.

Door Sam Fish

De Ramp is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het eiland. Het is ook een keerpunt voor de inwoners. Hier wordt niet gesproken van voor of na de oorlog. Hier gaat het om voor of na de Ramp. Het is dan ook een gebeurtenis die nog elk jaar wordt herdacht. De slachtoffers en de overlevenden staan deze dag centraal in de gedachten van de eilandbewoners. Dat mag ook wel, in totaal zijn tijdens de watersnoodramp op Goeree-Overflakkee 492 mensen om het leven gekomen.

Digitale herdenkingen

Net als vorig jaar zijn de herdenkingsdiensten dit jaar digitaal te volgen. Het is met de huidige situatie niet verstandig om met een grote groep bijeen te komen. En dus kan iedereen op eigen initiatief thuis de toespraken bekijken. Deze zijn ook later nog terug te kijken. Voor de volgende dorpen komt er een livestream vanuit de gemeente:

Toespraak van de burgemeester 

Naast deze digitale herdenkingsdiensten hield burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman vanmiddag om 14.00 uur een toespraak. Daarin blikt ze onder meer terug op de wederopbouw in Oude-Tonge. “1 februari 1953 staat in ons aller geheugen gegrift. Onuitwisbaar,” spreekt de burgemeester. “Bij de oudere generatie die het 69 jaar geleden zelf nog meemaakte. Bij de jongere generatie die het verdriet ervaarde van hun ouders en familie. En bij de jongste generaties die het moeten hebben van de verhalen en zichtbare herinneringen. Zoals de monumenten, de geschenkwoningen en de herdenkingen.”

Ze laat weten dat de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt belangrijk zijn. Zoals het verhaal van Piet van den Ouden dat wordt gedeeld in de video. Dat verhaal én de toespraak van de burgemeester kun je hieronder in de video terugzien en -luisteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen