Kinderen genieten zichtbaar van voorleesontbijt

Foto: Sam Fish

Op woensdag 26 januari zijn de Nationale Voorleesdagen voor de achttiende keer van start gegaan. En die worden traditioneel geopend met het voorleesontbijt. Het Voorleesontbijt werd officieel geopend door prinses Laurentien. Hier op het eiland gebeurde dat iets minder koninklijk.

Door Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee wordt er deze week ook voorgelezen, zo ook op de RKBS de Nobelaer in Oude-Tonge. Niet door een lid van de koninklijke familie, maar door directeur John Damen. Op zijn school kregen de twaalf kinderen van peuterspeelzaal het Kinderpaleis een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Ontbijtkoek, bolletjes, eierkoeken, worstjes, hagelslag. Niets ontbrak voor deze kinderen!

Voorleesmoment

En zo aan t einde van het ontbijt was het dan tijd voor een verhaaltje. De juffen hadden vooraf een boekje uitgekozen dat altijd goed wordt ontvangen door de kinderen. John mocht dan ook voorlezen uit het boek ‘Vos gaat een stukje rijden’ van Susanne Strasser. Een leuk boekje vol plaatjes en grappige gebeurtenissen.

De titel zegt het al een beetje. Vos gaat een stukje rijden door kuilen, over stenen, hobbeldebobbel wat een rit! Maar Vos heeft het zó erg naar zijn zin dat hij niet merkt dat andere dieren met hem meerijden. En de kinderen vinden het geweldig, er wordt dan ook zichtbaar genoten van het verhaal. Ze kijken aandachtig naar de plaatjes en lachen hard om het verhaal dat verteld wordt. Het ontbijt wordt dan ook volledig vergeten.

Voorlezen is belangrijk!

Dat voorlezen leuk is voor jong en oud hoeven we niet meer duidelijk te maken. Dat is inmiddels wel bekend. Maar behalve leuk is het ook hartstikke belangrijk. Want door voorgelezen te worden ontwikkelen kinderen hun woordenschat, verhaalbegrip en taal. Het is dan ook belangrijk om kinderen al van jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is.

Prentenboek van het jaar

Elk jaar wordt er voor de Nationale Voorleesdagen een boekje in het zonnetje gezet. Dat is niet ‘Vos gaat een stukje rijden’ zoals in Oude-Tonge is voorgelezen. Het prentenboek van het jaar is ‘Maar eerst ving ik een monster’. Ook dat boek is een feest om samen (voor) te lezen met kinderen. Het boekje werd geschreven door Tjibbe Veldkamp en het is een verhaal dat nooit uit is. Het is een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen. Het is dus een ideaal boek voor een kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004. Het doel is om voor te lezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar. Zij kunnen zelf misschien nog niet lezen of hebben net leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen. Denk aan het positieve effect op de woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en verhaalbegrip.

De Nationale Voorleesdagen zijn gestart op woensdag 26 januari en duren nog tot en met zaterdag 5 februari.

Cookieinstellingen