Wethouder doet inburgeringscursus

Foto: Sam Fish

Wethouder Gerrit de Jong liep op maandagochtend 7 december een uurtje mee bij een inburgeringsles in het oude gemeentehuis van Dirksland.

Sinds kort zijn de lessen niet meer alleen te volgen in Zierikzee, maar ook in Dirksland. De wethouder woont een les bij met een groep van negen mannen en vijf vrouwen. Zij vormen een beginnersklas en krijgen inmiddels ongeveer een maand Nederlandse les.

LEES OOK: VIDEO – Dubbele verrassing in het zwembad

De leerlingen komen voornamelijk Somalië en Syrië. Ze krijgen les met boeken en een programma op de computer. “De lessen sluiten naadloos aan op het inburgeringsexamen”, vertelt Chantal Barth, Coördinator Inburgering Goeree-Overflakkee bij Scalda. “Ze hebben drie jaar om in te burgeren. Als alles gebeurt zoals het moet dan kun je in een jaar al heel ver komen”.

“Ik vond het heel leuk om te zien hoe het hier allemaal in zijn werk gaat”, zegt wethouder Gerrit de Jong. “Je raakt er weer even bewust van hoe complex de Nederlandse taal is. Het is abra kadabra voor hen, maar de docent doet het geweldig”.

De docent is Lahbib Bahbachi uit Marrokko. “Ik woon inmiddels dertig jaar in Nederland en geef alweer 22 jaar inburgeringslessen. Ik vind het echt heel erg leuk om het te doen en ik weet ook waar deze mensen doorheen gaan, dus ik snap het als sommige dingen niet altijd even duidelijk zijn”, aldus Lahbib.

LEES OOK: Gedeelte begraafplaats Den Bommel opgeknapt

Scalda
Scalda is een school met het keurmerk ‘Blik op werk’ en is gecertificeerd om inburgeringstrajecten aan te bieden. De cursisten leren de Nederlandse taal en hoe deze toe te passen in de praktijk.

Naast de Nederlandse  les krijgen ze ook les in het examenvak Kennis van de Nederlandse Maatschappij en voor de degenen die na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig zijn geworden komt hier het vak Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt bij. Tijdens het inburgeringstraject worden de deelnemers voorbereid op het inburgeringsexamen.

Inburgeringscursus-2

Reacties