Burgemeester spreekt inwoners toe vanuit Ooltgensplaat

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Donderdagavond 6 januari was het tijd voor de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak van de burgemeester. Voor de tweede keer fysiek onmogelijk door corona en dus digitaal.

Door Sam Fish

De burgemeester spreekt het eiland toe vanuit het gerenoveerde raadhuis in Ooltgensplaat. “Met liefde, vakmanschap, enorme doorzettingsvermogen en een hele lange adem heeft het pand zijn allure weer terug. Het Oude Raadhuis heeft weer kleur. Wat mij betreft een passende locatie voor deze digitale nieuwjaarstoespraak,” begint ze.

De bijeenkomst stond eigenlijk gepland voor in de Dorpstienden in Ouddorp. Maar door de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. “Weer een moment van even zuchten, de balans opmaken en doorgaan. Kijken naar wat wél kan.”

Complimenten

“Dat hebben we het afgelopen jaar vaak moeten doen,” gaat de burgemeester verder. “Aanpassen en doorgaan. Teleurstellingen accepteren, niet bij de pakken neerzitten en proberen er samen het beste van te maken.” De burgemeester complimenteert dan ook alle inwoners. “Complimenten aan u allen, inwoners, ondernemers en organisaties op Goeree-Overflakkee. U heeft ook in het afgelopen jaar weer veerkracht laten zien. Het typeert de inwoners en ondernemers van onze gemeente.”

Kleur

En die veerkracht hebben we met elkaar ook hard nodig. “Want veerkracht geeft kleur. We zijn altijd bezig om kleur te geven. Kleur aan een situatie, aan onze omgeving en aan ons Goeree-Overflakkee. En dat zijn helaas niet altijd mooie kleuren. Polarisatie, de tegenstellingen tussen groepen in onze samenleving is al ingezet voordat corona de wereld in haar greep kreeg. Het is steeds meer ‘ieder voor zich’. En soms lijkt het alsof we het vermogen kwijt zijn om samen naar een oplossing te zoeken.”

De burgemeester benoemt dat we vaker uitsluiten in plaats van verbinding te zoeken met elkaar. “En als je het ergens niet mee eens bent, dan mogen de ergste dingen tegen elkaar gezegd worden. Niet luisteren naar elkaar, maar elkaar kwetsen of beledigen. Maar dat is, wat mij betreft, niet ‘samen’ leven. Spring eens over je eigen schaduw heen. Accepteer dat iedereen anders is en misschien ook wel anders over bepaalde zaken kan denken. En zoek naar de dingen die verbinden.”

Trots

Want wat zijn nou de dingen die ons als inwoners van Goeree-Overflakkee verbinden? “Ik denk dat we met elkaar delen dat we willen dat het goed gaat met ons eiland en onze inwoners. En dat we trots zijn op wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. Niet voor niets weten ook gasten ons vaak te vinden en genieten ze van al het moois dat ons eiland te bieden heeft. Van Ooltgensplaat tot Ouddorp, we mogen, met recht, trots zijn op ons eiland.”

Terugblik op 2021

Uiteraard kijkt de burgemeester in haar toespraak ook terug op het afgelopen jaar. Een roerig jaar met opnieuw veel aandacht voor het coronavirus. Momenten van rust en dan weer heftige maatregelen. “Het jaar waarin de Staver als vaccinatielocatie op volle toeren draaide. En nu dé locatie is waar de boosterprik gehaald kan worden. In korte tijd kregen we dit met elkaar voor elkaar. Dat maakt mij als burgemeester enorm trots. Waar een klein eiland groot in kan zijn.”

Ze haalt ook de noodopvang aan in de haven van Middelharnis. De boot met ruim 70 vluchtelingen. “Naast zorgen die we hoorden over de veiligheid, is het ook hartverwarmend om te zien wat mensen hebben gedaan om hulp te bieden aan vluchtelingen. Aan mensen in nood. Ook dat is Goeree-Overflakkee.

Jaarwisseling

Uiteraard mag ook een terugblik op de jaarwisseling niet ontbreken in de toespraak. “Op veel locaties is de jaarwisseling gezellig en in goede harmonie verlopen. Mensen letten gelukkig op elkaar en zorgden ervoor dat het ook samen een feestelijke avond bleef. Helaas was dat niet overal het geval, ondanks de grote inzet van politie en toezichthouders.”

De burgemeester vindt het een bizar gegeven, zeker als je er even goed over nadenkt. “Normaal spreken we bij vandalisme, opstootjes en aangerichte schade van een calamiteit. Of soms van een crisis. Maar met oud en nieuw noemen sommigen het een traditie. Ik betreur het dat dit ieder jaar weer een terugkerend thema is. Enorm nadelig en negatief voor ons mooie eiland.”

Vernielingen

Zo zijn meerdere voorzieningen beschadigd en moeten hersteld worden. “Dit jaar zijn ook onze allerjongste inwoners de dupe. Verschillende speeltoestellen in verschillende dorpen zijn compleet vernield. Een nacht ‘lol’ voor een enkeling, maakt dat kleine kinderen maandenlang niet meer op hun speeltoestel kunnen spelen.”

Vernielingen hebben ook op lange termijn een negatieve uitwerking, laat de burgemeester weten. Er is voor ruim een ton aan schade aangericht tijdens de jaarwisseling. En met dat geld hadden ook mooie projecten gerealiseerd kunnen worden. “En het is echt te absurd voor woorden om ook hier te horen dat hulpverleners bekogeld werden met zwaar vuurwerk. Dat past niet bij Goeree-Overflakkee. En dat past absoluut niet in een beschaafde samenleving.”

Doorontwikkelen van Goeree-Overflakkee

De gemeente focust zich de komende jaren op het doorontwikkelen van Goeree-Overflakkee. “We bouwen aan een aantrekkelijk, vitaal en duurzaam eiland. Zo geven we verder en dieper kleur aan Goeree-Overflakkee, ons eiland. Elk deel van het eiland, elk dorp, heeft een eigen karakter, een eigen kleur en eigen uitdagingen.” Dat betekent een aantal dingen:

  • Behoud en ontwikkeling in Ouddorp
  • Het creëren van meer levendigheid in het centrum van Middelharnis en Sommelsdijk
  • Centrumontwikkeling van Oude-Tonge
  • Gebiedsontwikkeling in Den Bommel

“Met onze visies voor deze gebieden werken we gestructureerd aan de toekomst. Voor ons als gemeente betekent dat ook dat we blijven inzetten op bereikbaarheid. De Haringvlietbrug, maar ook de veiligheid en verbetering van bijvoorbeeld de N59. Dat blijven belangrijke onderwerpen.”

Niet alleen

“Ook het afgelopen jaar bleek dat we een lerende organisatie zijn. Zoals bijvoorbeeld in Oude-Tonge, waar onbegrip leefde over gemaakte keuzes. Keuzes die we beter hadden kunnen en moeten uitleggen. We moeten als gemeente ook eerlijk zijn dat we niet alles en niet alles alleen kunnen.”

Dat je als starter bijvoorbeeld thuis moet blijven wonen omdat er geen huis te vinden is, dan is dat ontzettend zuur, vindt ook de burgemeester. “Maar dat lossen we als gemeente alléén niet op. We kunnen ons er wel voor inzetten en ons steentje bijdragen. Ook dit vraagstuk moeten we met elkaar samen oplossen.”

Projecten gaan door

Er wordt niet alleen ingezet op het aanpakken van nieuwe projecten. Ook oude projecten gaan gewoon door. Zoals de beroepscampus en de Proeftuin Van Pallandt. Op het gebied van de aanpak van verslavingsproblematiek, zijn het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet. Veel partijen hebben elkaar gevonden in de strijd voor een gezond, veilig en vitaal Goeree-Overflakkee.

“We gaan onder andere de komende periode aan de slag met het IJslands Preventiemodel. In Nederland wordt dat ook wel ‘opgroeien in een kansrijke omgeving’ genoemd. Door dit model is eerder het middelengebruik onder de IJslandse jongeren sterk afgenomen.”

Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee

De gemeente gaat ook dit jaar weer verder met het inzetten op duurzaamheid. “Niet van bovenaf bepalen, maar samenwerken met inwoners en ondernemers. Bijvoorbeeld aan de overgang van aardgas naar goede, duurzame alternatieven.”

En dat is al aan de gang, onder de noemer ‘Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee’. “Stad aan ’t Haringvliet is een mooie voorloper. Zij staan als eerste dorp dit jaar voor de keuze. Gaat Stad ja zeggen tegen groene waterstof?”

Gemeenteraadsverkiezingen

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman kijkt ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hiervoor mogen we in maart naar de stembussen om onze stem uit te brengen. “Dat betekent ook afscheid nemen van raadsleden. Als burgemeester ben ik hen ontzettend dankbaar voor hun inzet, hun meedenken en kritische, maar constructieve houding. Ik ben benieuwd hoe het politieke landschap in maart zal kleuren.”

Inwoners, bedankt!

Maar ze bedankt niet alleen de raadsleden. Ze bedankt in haar toespraak ook de inwoners die op hun eigen manier hebben bijgedragen aan het mooier kleuren van ons eiland. “Zoals bijvoorbeeld de vele vrijwilligers en mantelzorgers. Samen geven zij veel kleur aan Goeree-Overflakkee. En als ik denk aan kleur, dan denk ik aan de regenboog. Een symbool van troost en hoop. Het bewijs dat achter de donkere wolken nog steeds de zon aanwezig is.”

En die hoop is belangrijk. “Juist ook nu, na bijna twee jaar corona. De regenboog wordt pas zichtbaar bij het gelijktijdig optreden van regen en zonneschijn. Een mooie symboliek voor het leven. De regenboog staat sinds de jaren ’90 ook symbool voor diversiteit. De mens in al zijn kleuren, met al zijn verschillen, allemaal uniek. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, inkomen, talenten of zichtbare en onzichtbare beperkingen. Zoals in een orkest is iedereen verschillend, maar samen vormen bij één samenleving.”

De beste wensen

De burgemeester sluit haar toespraak af door iedereen het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar. “Namens het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie, een hoopvol, gezond en vooral kleurrijk 2022. Laten we met z’n allen Goeree-Overflakkee nóg mooier kleuren.”

Winactie

Het was natuurlijk niet zomaar een toespraak. In de video zaten ook diverse kleurplaten verstopt. Deze komen uit het kleurboek met Flakkeese platen van het Streekmuseum. De gemeente geeft er tien exemplaren van weg aan de mensen die kunnen opnoemen welke platen getoond werden. Heb je het gemist? Kijk de toespraak hieronder dan nog eens rustig terug!

Mail jouw antwoord naar [email protected]. Zet in de mail je naam, adres en telefoonnummer en stuur deze voor vrijdag 14 januari 9.00 uur. Uit de goede inzenders kiest de gemeente tien prijswinnaars.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen