Wethouder Bruggeman brandt kaarsjes bij graven

Foto: Wim van Vossen

Stichting WO2GO is net als de laatste jaren betrokken bij het landelijke project ‘Lichtjes op Oorlogsgraven’. En dus werden er op Kerstavond lichtjes ontstoken.

Wethouder Berend Jan Bruggeman ontstak een aantal van deze lichtjes. Hij was te vinden bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Molenweg in Sommelsdijk. Een landelijk initiatief dat ook op het eiland wordt gedragen.

Project ‘lichtjes op oorlogsgraven’

In 1991 plaatsten schoolkinderen uit Holten op kerstavond brandende kaarsjes op de Canadese begraafplaats. Het was een initiatief van een Finse vrouw die deze traditie overbracht uit haar geboorteland. Inmiddels branden er op kerstavond op meer dan 400 locaties in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

Deelname WO2GO

Sinds 2016 doet de stichting WO2GO mee aan het  mooie project. Tijdens de eerste jaren werd er alleen een kaarsje gebrand bij de 31 geallieerde militairen op het eiland. Vorig jaar zorgde WO2GO ervoor dat bij alle oorlogsslachtoffers een kaarsje werd aangestoken. Met de hulp van vrijwilligers gebeurde dit bij 75 oorlogsgraven.

Burgemeester Grootenboer-Dubbelman ontstak toen lichtjes bij de graven van de broertjes De Bruin en hun vriendje Beije Soldaat. Dat was op de begraafplaats aan de Kapoenstraat in Dirksland. De rouwkaarsen die worden aangestoken branden zo’n 50 uur. Daardoor brandt er op beide kerstdagen een lichtje ter herinnering aan de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wethouder ontsteekt lichtjes in Sommelsdijk

Ook dit jaar wilde WO2GO bij alle graven van oorlogsslachtoffers een kaarsje branden. Wethouder Bruggeman zette zich graag in voor dit mooie initiatief. Op kerstavond ontstak hij in Sommelsdijk kaarsjes bij diverse graven. Dat waren de graven van Pieter Slis, Wim Vis-Van Heemst, Beschier Kieviet, Johannes de Waal en Pieter Vogelaar. Stuk voor stuk waren zij oorlogsslachtoffers uit Sommelsdijk.

Ook werden kaarsjes ontstoken bij de graven van acht vliegeniers die sneuvelden op 28 mei 1944. Zes van deze militairen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk. De andere twee kwamen uit Canada en Australië. “Niet alleen met Dodenherdenking staan we stil bij de oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Als gemeentebestuur ondersteunen wij dit mooie initiatief in deze dagen rond kerst,” aldus Bruggeman.

Coronamaatregelen

Tijdens het branden van de kaarsjes werden de coronamaatregelen in acht genomen. Het vond plaats aan het einde van de middag en het begin van de avond. Er waren namens de stichting ook maximaal twee mensen aanwezig op de begraafplaatsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen