Externe partij gaat verplaatsing weekmarkt toetsen

Foto: Peter van Limbeek

Op maandag 1 november was er in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk een bijeenkomst over de verplaatsing van de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis.

Door Sam Fish

Tijdens deze avond werden er een hoop dingen gezegd en geopperd. Zo werden er andere locaties in Sommelsdijk voorgedragen voor de markt. Maar er werd ook gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de verplaatsing. Daarbij ging het erom dat een onafhankelijke partij diverse locaties zou toetsen.

De gemeente laat weten dat ze deze suggestie opvolgen. Ze maken dit dan ook deel van het besluitvormingsproces. “Op dit moment wordt het contact gelegd met een externe partij,” laat de gemeente weten.

Toetsing 

Die toetsing wordt gedaan aan de hand van een aantal criteria. Dat zijn de volgende:

  • Er is voldoende ruimte voor marktkramen én afstand tot woningen conform wetgeving.
  • Bereikbaarheid van de locatie met het openbaar vervoer én parkeergelegenheid.
  • Veiligheid, borgen van de anderhalve meter maatregel.
  • Veiligheid, bereikbaarheid van de locatie voor veiligheidsdiensten.
  • Zijn er aanpassingen nodig in de omgeving om een markt op de locatie te realiseren?
  • Is de locatie eigendom van de gemeente Goeree-Overflakkee?

Op basis van de analyse wordt het college in januari of februari 2022 geadviseerd.

Verhuizing naar Middelharnis

Al anderhalf jaar is er veel om te doen, de verhuizing van de weekmarkt van Sommelsdijk naar Middelharnis. In de Voorstraat van Sommelsdijk was niet genoeg ruimte voor alle marktkooplieden in tijden van corona. En dus is er gezocht naar een andere plek. Dit werd gedaan door de gemeente en ondernemers van de markt. De meest geschikte plek bleek het parkeerterrein voor de Plus in Middelharnis te zijn.

In principe zou het een tijdelijke verhuizing te zijn tot het einde van 2020. Maar corona blijft steeds opnieuw de kop opsteken. En dus besloot het college van B&W eerder dit jaar de markt in Middelharnis te houden. Het was daar ook brandveiliger en beter bereikbaar voor hulpdiensten. De gemeenteraad floot dit besluit echter terug. Zoiets kon niet zomaar besloten worden. En dus werd er op 1 november een bijeenkomst georganiseerd om alles nog eens te bespreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen