Dit is het RAD Afvalnieuws van november 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van november 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De een mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste product is dat deze week de conserveerblikken. Denk aan blikken van soep, groente, fruit en dierenvoeding. Deze blikken mogen wel bij het PMD-afval worden weggegooid. De blikken zijn gemaakt van metaal en zijn dus erg geschikt voor hergebruik.

Het tweede product zijn luiers. Luiers mogen niet bij het PMD. Allereerst betreft het een gebruiksvoorwerp en geen verpakkingsafval. Daarbij geldt dat het een risico voor de volksgezondheid vormt als er ontlasting bij recyclebare producten wordt gestopt. Ze mogen daarom weggegooid worden bij het restafval.

Terugblik afvalchallenge

Maar liefst 51 huishoudens hebben in oktober meegedaan met de afvalchallenge. Daarmee blikt de RAD terug op een geslaagde uitdaging. Het was voor hen namelijk de uitdaging om zo weinig mogelijk restafval over te houden. Veel deelnemers produceerden slechts tussen de 2 en 6 kilo aan restafval over de hele maand! In totaal was het gemiddeld 7 kilo restafval per deelnemer. Als ze zo doorgaan is dat slechts 84 kilo per jaar! In 2020 was dat nog 272 kilo restafval dat in een jaar werd weggegooid.

Maar het beste resultaat is dat de deelnemers bewuster met hun afval zijn omgegaan. In plaats van alles klakkeloos bij het restafval te gooien, zijn ze echt gaan kijken of het hergebruikt kon worden. Dan pas valt het op hoeveel plastic er wordt verbruikt. Zo gaf een huishouden van 4 personen aan dat ze 4 volle PMD-zakken per week hebben. Dat komt vooral doordat supermarkten en producenten zoveel plastic verpakkingen gebruiken. Daar ligt nog een mooie taak voor hen weggelegd.

Wat is echt restafval?

Wat er vaak overblijft aan restafval zijn bijvoorbeeld de eerder genoemde luiers. Maar ook kattenbakvulling, sanitair afval en stofzuigerzakken. Deelnemers van de afvalchallenge die katten hebben, raden aan om klontvormende kattenbakvulling te gebruiken. Zo kun je het vervuilde kattengrind er makkelijker uitscheppen.

En ben je al bekend met wasbare luiers? Want ook dat is een optie als je minder restafval wilt produceren. Deze luiers zijn tegenwoordig heel gebruiksvriendelijk. Vaak worden kinderen ook eerder zindelijk als ze deze luiers dragen. Kijk voor meer informatie hierover op www.nappys.nl.

Repair Café

Gaat één van je huishoudelijke apparaten stuk? Gooi deze dan niet meteen weg! Er is misschien nog reparatie mogelijk! En daar hoef je echt niet altijd een bonnetje voor te hebben. Je kunt je apparaat namelijk langsbrengen bij het Repair Café! De vrijwilligers daar hebben al het gereedschap dat ze nodig zouden kunnen hebben, dus daar hoef je ook niet aan te denken.

Bij een Repair Café wordt gekeken of het apparaat nog te repareren is. Misschien hebben ze eenzelfde apparaat staan en kunnen ze onderdelen uitwisselen voor de reparatie. Als jouw apparaat niet meer te repareren is, willen ze hem misschien wel houden om juist die onderdelen te kunnen hergebruiken. Kijk voor meer informatie over Repair Cafés op hun website.

Afvalkalender 2022

Nog even en we zeggen vaarwel tegen 2021. De RAD brengt jaarlijks een zogenaamde Afvalgids uit met uitgebreide informatie over afvalinzameling. Maar er staat ook informatie in over de milieustraat en het scheden van afval. Eind december wordt deze Afvalgids per post naar alle huishoudens op het eiland verstuurd. In de RAD app verschijnt eind december ook de afvalkalender van 2022.

Wil je die afvalkalender liever op papier? Deze is vanaf eind december te downloaden via de website van de RAD. Of vraag hem op door een e-mail te sturen naar [email protected] of bel met 0186-57 25 86.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen