Dit is het RAD Afvalnieuws van oktober 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van oktober 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De een mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze maand zijn er twee soorten waar vaak nog over wordt getwijfeld. Als eerste product is dat deze week de kunststof gebruiksvoorwerpen. Dat is niet een product op zichzelf, maar als voorbeeld wordt een tuinstoel gegeven. Maar ook zwembaden, speelgoed en andere kunststof spullen mogen niet bij het PMD-afval. Het PMD is echt alleen bedoeld voor verpakkingsafval en niet voor gebruiksvoorwerpen. Harde kunststof voorwerpen zoals die hierboven genoemd zijn, mogen ingeleverd worden bij de milieustraat.

Het tweede product zijn koffiecups en -pads. Ondanks dat cups en pads voor koffie (deels) zijn gemaakt van plastic, mogen deze niet bij het PMD. De koffie die achterblijft in de pads of cups veroorzaken vervuiling van het verwerkingsproces. Ze mogen daarom weggegooid worden bij het restafval.

Kroonringen en PMD-zakken aanbieden

Dat PMD afval wordt elke twee weken aan huis opgehaald door de RAD. Om dit aan te bieden zijn er op diverse plekken bij jou in de buurt kroonringen opgehangen. Daar kun je heel makkelijk een zak aanhangen zodat deze niet wegwaait. Volgens de RAD geeft het gebruik van de kroonringen een schoner en opgeruimder straatbeeld. Dat is echter alleen haalbaar als iedereen de zak pas ophangt op de dag dat het PMD-afval wordt opgehaald. De avond ervoor mag ook.

Bied je de PMD-zakken aan bij een verzamelcontainer? Denk dat niet automatisch dat de container vol is als er zakken naast staan. Het kan zijn dat er een zak klem zit in de klep. Door de klep een aantal keren te openen en sluiten kan de verklemming opgelost worden. Dan hoeft de zak niet meer naast de container en geeft het geen vervuild beeld van de buurt.

Waar laat jij je etensresten?

Vaak kopen we meer eten dan we nodig hebben. Wanneer het over de datum is, gooien we het voor de zekerheid toch maar weg. Ook als we eten over hebben gaat het niet altijd de vriezer in, maar de prullenbak. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat we jaarlijks zo’n 34 kilo eten per persoon weggooien. Samen verspillen we daarmee 590 miljoen kilo afval.

Daarom deelt de RAD enkele tips om voedselverspilling te voorkomen:

  • Heb je te veel gekookt? Vries de resten in, of deel het met buren, vrienden of familie.
  • Gebruik restjes groente en vlees eens om er een ander gerecht van te maken.
  • Je kunt ook verspilling tegengaan door dranken in juiste formaat te kopen. Zet ook niet meer thee of koffie dan nodig is.

Afvalchallenge

Afgelopen maand hebben diverse mensen meegedaan aan de Afvalchallenge. Het was voor hen de uitdaging om zo min mogelijk restafval te produceren. Dat deden ze door zoveel mogelijk afval te scheiden. Dat is ontzettend goed gegaan en de deelnemers staan dan ook versteld van hoe weinig restafval er overblijft.

De deelnemers hebben een weegschaal gekregen om een beter beeld te krijgen van hoeveel restafval zij overhouden. In één week blijft er bij een aantal deelnemers nog minder dan 5 kilo restafval over. Eén deelnemer had slechts 610 gram restafval! Vooral luiers en kattenbakvulling zorgt ervoor dat men veel restafval heeft, maar veel van het overige afval bestaat vooral uit PMD en GFT.

De deelnemers hebben tijdens de challenge een aantal tips verzameld voor mensen die niet hebben meegedaan:

  • Haal de restafvalprullenbak uit de keuken en vervang deze voor een PMD-bak.
  • Plaats ook een GFT-bakje op het aanrecht voor het keukenafval.
  • Zet een apart bakje neer voor oude lampen en batterijen.

Tijdens de afvalchallenge zijn er containers die de hele maand niet aan de straat zijn gezet om geleegd te worden. “Je wordt je ervan bewust wat je eigenlijk allemaal weggooit,” aldus een van de deelnemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen