Waterschap en HVC leveren groene stroom aan de regio

Foto: Waterschap Hollandse Delta

Op dinsdag 7 september is het zonnepark op de rioolwaterzuivering Barendrecht officieel geopend. Maar niet alleen die in Barendrecht.

Heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta heeft de openingshandeling verricht. Dit deed hij samen met HVC-directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof en wethouder Tanja de Jonge van Barendrecht.

“Samen met het waterschap werken we aan het verduurzamen van energie,” vertelt wethouder de Jonge. “Dit zonnepark is een goed voorbeeld hoe we hierbij naar win-win situaties zoeken: dubbel grondgebruik en inpassing in landschap en langs infrastructuur. Maar ook een bijdrage aan de biodiversiteit in de omgeving.”

Energieneutraal waterschap

“We willen in 2030 een energieneutraal waterschap zijn,” vertelt Heemraad Henk van der Drift. “Vandaag laten we zien dat we een grote stap naar voren hebben gezet. Samen met HVC geven we invulling aan de afspraken met onze partners. Zo trekken we samen op binnen de Regionale Energietransitie.” De organisaties werken ook samen aan oplossingen om stroom te halen uit afval, biomassa en wind.

Met deze opening van Barendrecht is het de opening van de grootste zonneweide met 7200 panelen. Maar het is niet de enige zonneweide die met dit moment in gebruik is genomen. Ook in de onderstaande locaties zijn zonneweides geopend:

  • Zwijndrecht met 3800 zonnepanelen
  • Oostvoorne met 1900 panelen
  • Middelharnis met 3300 panelen
  • Goedereede met 1700 zonnepanelen
  • Numansdorp met 1000 zonnepanelen

Met de aanleg van deze zonneparken door HVC leveren Hollandse Delta en HVC een flinke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie in de regio.

Bijna 19.000 zonnepanelen 

Bijna 19.000 zonnepanelen zorgen samen voor groene stroom. Deze zijn te vinden op de rioolwaterzuiveringen in Barendrecht, Middelharnis, Goedereede, Oostvoorne, Numansdorp en Zwijndrecht. De verwachte opbrengst van alle panelen is 7,3 gigawatturen per jaar. Dat is bijna het dubbele van wat de waterzuivering nodig heeft. Wat overblijft levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is genoeg om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

Ook HVC omarmt de samenwerking. “Wij werken al vanaf 2017 samen met Hollandse Delta aan het opwekken van duurzame energie op locaties van het waterschap. De zonneparken zijn een eerste mooie stap,” vertelt Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie. “En we zijn natuurlijk al bezig met het vervolg. Zoals windenergie en aquathermie, waarbij warmte uit water wordt gewonnen.”

Biodiversiteit

Het zonnepark Barendrecht biedt ruimte aan vele soorten planten en dieren. In de groenstroken op het terrein zijn bijzondere vlindersoorten te zien bij de waardplanten. Bijvoorbeeld het Zwartsprietdikkopje en het Bruin blauwtje. In de sloten en oevers vliegen diverse libellensoorten als Grote keizerlibel en Kleine Ropedogjuffer.

Ook staan er bijenkasten op het terrein waardoor bijen voor de bestuiving van de bloemen zorgen. Volgens imker Flip Wols is er voldoende voedsel voor 100.000 bijen. Zo bezien, is het zonnepark Barendrecht de drukst bevolkte rioolzuivering van de Hollandse Delta.