Dit is het RAD Afvalnieuws van augustus 2021

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van augustus 2021.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De een mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Deze week zijn er twee soorten waar vaak nog over wordt getwijfeld. Als eerste product is dat deze week de kartonnen verpakking van dranken en sauzen. Kartonnen pakken voor soepen, sauzen, zuivel en dierenvoeding mogen wel bij het PMD-afval. Bij deze verpakkingen zijn het aluminium en karton goed te scheiden. Dat maakt ze erg geschikt voor hergebruik.

Het tweede product is de zak van het potgrond. Deze zakken mogen ook bij het PMD worden aangeboden. Het zijn plastic zakken die goed hergebruikt kunnen worden. Het is echter wel belangrijk dat de zakken helemaal leeg zijn.

Glas moet uit het restafval

Behalve plastic, GFT en papier is er nog één laatste product dat gescheiden kan worden. Dat is natuurlijk het glas. 43 jaar geleden werd de eerste glasbak geplaatst, deze primeur was weggelegd voor Den Bosch. Al snel werd de glasbak door meer gemeenten in Nederland overgenomen.

Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder zijn kwaliteit te verliezen. Glas scheiden is ontzettend makkelijk. De deksel mag erop blijven zitten en het glas hoeft niet omgespoeld te worden. En als je de volgende keer naar de supermarkt gaat, lever je het glas gemakkelijk weer in bij de glasbak.

En dan nog wat extra tips voor het glas:

 • Glas van cosmetica zoals crèmepotjes, parfumfletjes en lege medicijnflesjes mogen ook in de glasbak.
 • Lever het gekleurde glas gescheiden in . Alleen zuivere partijen kunnen gerecycled worden.
 • Rood en blauw glas mag in de opening van het groene glas.
 • Vuurvast glas als ovenschalen, kristal, drinkglazen, serviesgoed, vensterglas, spiegels en led-, gloei- of spaarlampen mogen niet in de glasbak.

Zomertips voor PMD- en GFT-afval

Het voelde misschien niet altijd als zomer, maar we zitten er toch nog echt middenin. En hoewel het nog niet zo heet is geweest als voorgaande jaren, kunnen ook nu nog de temperaturen oplopen. Misschien hebben we wel een prachtige nazomer. En daarom komt de RAD met een aantal tips voor de zomermaanden.

GFT-tips:

 • Zet de GFT-container in de schaduw.
 • Leg onderin de container een oude krant of kartonnen eierdoos.
 • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras eerst drogen en laat vochtige etensresten eerst uitlekken. Met warm weer kan het gaan broeien en voor stank zorgen.
 • Hang een pantykousje met wat mottenballen in de container tegen vliegen of maden. Een andere optie is een tak Hedera. Dit is giftig voor maden en zorgt ervoor dat ze uitdrogen.
 • Als er maden in de container zitten, maak deze dan na het legen schoon met water. Gebruik een bezem, hogedrukreiniger of schrobber en laat de container daarna goed drogen.
 • Gooi geen houtskool in de GFT-container. Afgekoeld houtskool kan bij het restafval worden gegooid. Zorg ervoor dat het houtskool volledig is afgekoeld. Als het nog warm is kan het gaan smeulen in de container en zelfs in brand vliegen.

PMD-tips:

 • Spoel verpakkingen voor het PMD in de zomermaanden af voordat je ze weggooit.
 • Plastic flacons en drink-/yoghurtpakken mogen eventueel worden platgedrukt en met de dop erop in de zak.

Als laatste tip heeft de RAD nog om de vlees- en visresten in de vriezer leggen en pas in de container gooien als je de container gaat aanbieden. Op die manier voorkom je dat het in de container gaat liggen rotten.