Gezocht: Begeleiders voor natuurlessen Haringvliet

Foto: ARK Natuurontwikkeling

IVN Natuureducatie en ARK Natuurontwikkeling zoeken enthousiaste vrijwilligers om schoolkinderen te betrekken bij de natuur rondom het Haringvliet.

ARK Natuurontwikkelingen heeft een avontuurlijk en leerzaam lesprogramma ontwikkeld. Dit gaat volledig over de natuur rondom het Haringvliet. Het programma is gemaakt in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Het programma is bedoeld voor de groepen 6, 7 en 8 van basisscholen in de directe omgeving.

Samen met IVN voert ARK deze lessen uit. Maar om dit voort te kunnen zetten zijn er dringend vrijwilligers nodig. Zij worden goed voorbereid op hun taken. Op termijn zal ARK de lessen overdragen aan het IVN.

Het lesprogramma

Het programma bestaat uit een bezoek in de klas en een buitenles op het Quackstrand bij Hellevoetsluis. Dit is een mooi en afwisselend duingebied met kleine strandjes en spannende oevers. De kinderen kunnen hier van alles ontdekken en beleven. Ze gaan in groepjes met gebeleiders aan de slag met opdrachten. Aan de begeleiders is het de taak om de voorbereidende les te verzorgen en de buitenles te begeleiden.

Daarnaast willen ARK en IVN natuuractiviteiten organiseren op natuurspeelplaats Atlantia in Middelharnis. Ook hiervoor is inzet van vrijwilligers nodig.

Wat wordt er gevraagd?

Het is natuurlijk super leuk om dit werk op je te nemen, maar er zijn wel wat dingen die van je gevraagd worden. Hieronder een overzicht.

  • Je bent graag met kinderen in de natuur en laat ze het liefst zelf de natuur beleven.
  • Je bent bereid om jaarlijks enkele keren doordeweeks lessen te verzorgen. Let op, dit is onder schooltijd. Dit is vooral in de periode tussen april en november.
  • Je bent lid van IVN of bent bereid lid te worden. Meer informatie op de website van het IVN.

Scholing

Om je voor te bereiden op het zelfstandig uitvoeren van de activiteiten volg je een korte training. Deze bestaat uit drie dagdelen en doe je samen met de andere vrijwilligers. Ook loop je een aantal keren mee met een ervaren begeleider. De training is op woensdagochtend 22 en 29 september en 6 oktober.

Let op: omdat er nog steeds coronaregels gelden is dit programma onder voorbehoud. Wil je meer informatie of wil je sowieso meedoen als vrijwilliger? Neem contact op met Elma Duijndam van ARK Natuurontwikkeling. Stuur haar een e-mail naar [email protected].