Het RAD Afvalnieuws van dinsdag 29 juni

Foto: Afbeelding van kalhh via Pixabay

De RAD zorgt elke laatste dinsdag van de maand voor het Afvalnieuws. Daarin staat de laatste informatie wat erg handig kan zijn.

Door Sam Fish 

In het Afval nieuws wordt elke maand gekeken naar wat we kunnen verwachten als het gaat om de inzameling van het afval. Als er wijzigingen zijn in de ophaaldagen wordt dat hierin aangegeven. Maar ook wordt er elke maand gekeken wat precies PMD-afval is wat niet niet. Deze maand komen daar ook nog wat tips bij over de zomervakantie die voor de deur staat.

Kroonringen 

Op dit moment worden overal op het eiland kroonringen opgehaald. Die komen te hangen aan lantaarnpalen zodat de PMD-zakken opgehangen kunnen worden. Op dit manier kunnen katten er niet bij en kunnen de zakken ook niet zomaar wegwaaien. De RAD heeft dan ook veel aanvragen binnengekregen voor deze ringen. Volgens de RAD geven de ringen het eiland een schoner straatbeeld. De buurt raakt volgens de RAD namelijk niet vervuild als de ringen juist gebruikt worden. Hang de zakken alleen aan de ringen op de dag dat ze worden opgehaald en dan is er vrijwel niets aan de hand. De zakken kunnen met de lussen dichtgeknoopt aan de kroonringen gehangen worden. Wanneer er geen kroonringen in de buurt zijn, bied de zakken dan aan op dezelfde plek als de containers. Knoop de zakken bij slecht weer aan elkaar geknoopt worden, dan waaien ze niet zomaar weg.

Het PMD-afval wordt elke twee weken opgehaald. Wil je tussentijds al van je zakken af? Dat is geen probleem, er zijn genoeg PMD-verzamelcontainers waar je nog terecht kunt. En als er zakken naast liggen, betekent dat niet altijd dat ze vol zijn. Zo kan het zijn dat er een zak klem zit in de klep. Doe dan de klep een aantal keer open en dicht, dan zakt de zak vanzelf weg. Is de container wel echt vol? Maak dan een melding bij de RAD en neem je zak mee terug naar huis. Zet geen volle zakken naast de containers, want dan kan er wel vervuiling plaatsvinden in de omgeving.

Zomertijd, vakantietijd 

De zomer is officieel begonnen en daarmee komt ook de zomervakantie weer een stuk dichterbij. Tijdens de zomervakantie worden er een stuk minder containers aangeboden. Dat komt natuurlijk doordat mensen weg zijn en de container niet vullen. Dat houdt in dat de mensen van de RAD eerder aanwezig kunnen zijn in jouw straat. Zorg er daarom voor dat je container op tijd wordt aangeboden aan de straat. Zet hem voor 8.00 uur klaar en hij wordt sowieso geleegd. Als ze je container missen omdat hij niet aangeboden werd, komen ze er niet voor terug. De containers of PMD-zakken mogen ook de avond van tevoren aangeboden worden op de juiste plekken. Doe dit niet voor 20.00 uur.

Er kan maximaal 50 kilo worden meegenomen. Is je container te zwaar? Dan wordt hij niet geleegd, er wordt dan een label op de container geplakt met een toelichting. Zorg er ook voor dat de containerklep gesloten is. Containers waarvan de klep (gedeeltelijk) open staat, kunnen niet worden geleegd. Er wordt ook geen afval meegenomen dat los naast de container wordt aangeboden.

Zomertips 

De afgelopen dagen is het nog niet echt nodig geweest, maar het kán in de zomer aardig heet worden en dat is niet heel lekker voor de container. Daarom een paar tips om de containers een beetje schoon en vooral niet-stinkend te houden deze zomer.

  • Leg een krant of stuk karton onderin de container. Dit neemt eventueel vocht op uit lekkende zakken of GFT-afval.
  • Gooi geen houtskool in de GFT-container. Afgekoeld houtskool mag bij het restafval. Zorg er echter wel voor dat het echt helemaal is afgekoeld.
  • Verpak vlees- en visresten in papier of vries het in. Gooi het ook pas de dag van het inzamelen in de container. Dit voorkomt vliegen en maden.
  • Maak ook gebruik van biologisch afbreekbare vuilniszakken voor in de GFT-bak. Dit voorkomt viezigheid aan de binnenkant van de bak en alle gevolgen van dien.
  • Gooi ook geen vochtig afval in de GFT-container. Gemaaid gras kun je beter eerst laten drogen en laat etensresten ook eerst uitdruppelen. Bij warm weer kan dit namelijk enorm gaan broeien, rotten en stinken.
  • Toch last van maden in de GFT-container? Hang een pantykousje met een paar mottenballen in de container. Dit werkt tegen vliegen en maden. Of leg een tak Hedera in de container, dit is namelijk giftig voor de maden waardoor ze uitdrogen.
  • De RAD raadt aan om verpakkingen in de PMD-zakken eerst uit te spoelen in de zomermaanden.

En nog een extra tip: Biedt de GFT-container en de PMD-zakken elke twee weken aan in de zomermaanden. Of ze nu vol zitten of niet. Dit voorkomt dat er dingen gaan schimmelen, bederven of stinken.

Wel of geen PMD? 

Het is natuurlijk super handig dat het PMD-afval apart wordt opgehaald. Dat scheelt enorm in de bak van het restafval. En als die minder vaak geleegd hoeft te worden, dan is dat vanaf volgend jaar nog voordeliger ook. Maar wat mag er allemaal bij het PMD-afval? Want dat blijkt niet altijd even duidelijk. De makkelijkste omschrijving: verpakkingsmateriaal gemaakt van Plastic, Metaal of Drinkpakken.

Het voorbeeld van deze maand gaat tussen een aluminiumschaaltje en cd’s. Hiervan mogen de schaaltjes en bakjes van aluminium wel bij het PMD gegooid worden. Het materiaal is namelijk erg goed geschikt om te hergebruiken. Cd’s en dvd’s mogen echter niet bij het PMD-afval. Ten eerste is dit natuurlijk geen verpakkingsmateriaal. Ten tweede worden deze producten vaak gemaakt van harde kunststofsoorten. Deze schijfjes mogen dus bij het restafval.