EK Stoneskimming naar Middelharnis

Foto: Menheerse Werf

Op zaterdag 24 oktober 2015 is de haven van Middelharnis het strijdtoneel van een heus Europees Kampioenschap: het EK Stoneskimming, ook wel bekend als steentjes keilen, sieselen, scheren, ketsen en vele andere benamingen van een sport die al beschreven werd in de Romeinse tijd.

Hiermee is het EK Stoneskimming weer terug op de basis: de eerste editie werd namelijk in 2012 gehouden aan de Brouwersdam op Goeree-Overflakkee. Daarna was Vlaardingen twee edities host van het evenement. Op 24 oktober dus weer op het ‘energy island’ Goeree Overflakkee aan het Haringvliet in de Zuid-Hollandse delta.

In en rond de pittoreske haven van Middelharnis, een perfecte arena om de stenen zo ver mogelijk over het water te laten scheren. Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijkcke Nederlandsche Keilbond en de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, op haar thuisbasis de Menheerse Werf.

Lees ook: Nederlaag voor DBGC

EK Stoneskimming
De leden van de KNKB doen al jaren, met wisselend succes, mee aan het Wereldkampioenschap Stoneskimming op het Schotse eiland Easdale. Eén van die leden is ook bestuurslid van de Stichting Sailing Kids, die gratis zeilvakanties organiseert voor ernstig zieke kinderen en hun familie.

De ontzettend bijzondere sfeer, het authentieke en laagdrempelige karakter van de sport en het feit dat er nog geen Europees Kampioenschap was, inspireerde de KNKB in 2012 om een EK als fundraiser voor Sailing Kids te organiseren. Met success, want dit jaar dus alweer voor de vierde keer, mede dankzij veel vrijwillige inzet en steun vanuit Eilandmarketing GoereeOverflakkee, DFDS, Ben Mobiel en andere sponsoren.

De laatste editie trok 163 deelnemers uit 8 verschillende landen, ca. 1500 toeschouwers en landelijke media aandacht. De organisatie hoopt dat in Middelharnis te kunnen evenaren en benadrukt dat deelname laagdrempelig, bijna gratis en voor iedereen is.

Lees ook: Amasja (17) uit Stellendam is nog steeds niet gevonden

Je doet toch ook gewoon mee?
Hoe vaak heb je de kans om Europees Kampioen te worden op een vrije zaterdag? Bij inschrijven krijg je 3 originele Easdale stenen. Je krijgt 3 kansen, de verste worp telt, als de steen tenminste 3 keer over het water stuitert. Meedoen kan individueel, maar ook in teamverband. Bij teams tellen alle individuele afstanden van de 4 teamleden bij elkaar op voor het resultaat.

Dus trommel je vrienden, familie, collega’s en (vage) kennissen op en schrijf je in via www.ekstoneskimming.nl/meedoen. Voor de kleintjes is er onder andere een troepwerf waar je zelf bootjes van afval kunt maken en een springkussen.

Naast het keilen is er nog veel meer te doen en te zien: de Menheerse Werf, het Streekmuseum in Sommelsdijk, het uitgebreide winkelcentrum D’n Diek. Verder op het eiland is ook meer dan genoeg te ontdekken voor een onvergetelijk weekend. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste updates!

Lees ook: LHBT+ gewoon welkom op Flakkee!

Deelname kost €5 pp en de opbrengsten zijn voor de stichting Sailing Kids, deze stichting organiseert gratis unieke zeilvakantieweken voor (lichamelijk) ernstig en chronisch zieke kinderen, samen met hun ouders, broertjes, zusjes. Ook organiseert Sailing Kids gratis zeiltochten voor chronisch zieke jongeren van 18 t/m 25 jaar. Geef je nu dus op voor het EK Stoneskimming, nodig vrienden, familie, buren en kennissen uit, beleef een uniek evenement op 24 oktober en steun gelijk dit prachtige goede doel!

Reacties