CDA in Europa op de bres voor Stellendamse vissers

Foto: Sam Fish

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen roept de Europese Commissie op om haast te maken bij het aanpassen van de Europese regelgeving.

Het is de bedoeling dat Britse vissersschepen definitief terechtkunnen bij de werven in Stellendam. Sinds de Brexit lopen de scheepswerven in Stellendam opdrachten mis. Volgens de Europese Brexit-afspraken hebben de Britse vissersschepen namelijk geen toegang tot de haven. Diverse andere havens kampen met hetzelfde probleem.

Sinds 1 januari worden Britse schepen aangemerkt als schepen uit ‘derde landen’. Daarbij gelden de strengere Europese regels. Hierdoor hebben de Britse schepen geen toegang tot de haven en kunnen ze niet terecht bij de scheepswerven. En die werven hebben ze nodig voor onderhoud en reparatie van hun vaartuigen.

Onderhoudshaven

Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een regeling getroffen. Daarmee hebben ze ervoor gezorgd dat de Britse vissersschepen weer terecht kunnen bij deze werven. De haven van Stellendam en enkele andere Nederlandse havens zijn aangemerkt als onderhoudshaven. Daardoor mogen de Britse schepen toch nog aanmeren. De Europese regelgeving moet echter nog wel officieel aangepast worden.

Berendsen vindt dat daar vaart achter gezet moet worden en stelt vragen aan de Europese Commissie. “Het is belangrijk dat de commissie deze regelgeving zo snel mogelijk aanpast,” laat hij weten. “Dat is nog niet gebeurd en veroorzaakt onduidelijkheid bij de scheepswerven. Ook vraag ik de Europese Commissie om het Brexitschadefonds in te zetten voor deze werven. Het kan niet zo zijn dat zij de dupe zijn van deze Brexit-afspraken.”

Extra kosten

Verder wil Berendsen ook weten of het klopt dat de Britse schepen op extra kosten worden gejaagd als ze in Stellendam willen aanmeren. Daarbij zou het gaan om een extra controle van de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten. “Oneerlijke concurrentie moeten we ten alle tijden tegengaan.”

Wethouder Tea Both-Verhoeven is blij dat Berendsen deze situatie in Brussel aan de kaak stelt. “Dat het nog steeds onduidelijk is of Britse vissersschepen mogen aanmeren zorgt voor grote onzekerheid. Ik ben blij dat onze lijnen met Brussel kort zijn en dat het CDA hierover vragen stelt aan de Europese Commissie.”