Koning bezoekt Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

Foto: CuraMare/Elma Tanis

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 13 april een werkbezoek gebracht aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Hij bezocht het ziekenhuis in het kader van de impact van pandemie op de ziekenhuiszorg. Hij bezocht dan ook onder meer de corona-afdeling binnen het ziekenhuis in Dirksland.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is een regionaal ziekenhuis dat voorziet in medisch specialistische zorg. En niet alleen voor Goeree-Overflakkee. Ook de inwoners van westelijk Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland kunnen hier terecht. Het ziekenhuis levert onder meer de acute en verloskundige zorg voor de regio en beschikt over 8 bedden voor intensive care. Er werken zo’n 1.000 medewerkers, onder wie ruim 120 medisch specialisten. In de eerste golf, begin 2020, zijn op de locatie circa 100 coronapatiënten behandeld. Sinds september liggen er continu zo’n 15 tot 23 corona-patiënten op de IC- en cohortafdeling samen. De impact van corona is groot en zorgt voor een hoge werkdruk.

Rondleiding

De koning begon zijn bezoek met een rondleiding door het ziekenhuis. In de centrale hal sprak hij eerst kort met een receptioniste en medewerker van de triage. Hij werd overal enthousiast ontvangen. Er werd zelfs een soort erehaag voor hem gevormd in de gang.

Hij sprak onder meer met verpleegkundigen en een internist van de Acute Opname Afdeling (AOA). Daar zijn het afgelopen jaar veel patiënten met een coronaverdenking opgenomen. Aansluitend bezocht de koning de cohortafdeling waar de coronapatiënten liggen. De werknemers daar waren vooraf wat nerveus, maar ze merkten al snel dat dat niet nodig was. “De koning maakte het ons heel gemakkelijk een gesprek aan te gaan,” vertelt een werknemer. “Hij was relaxt, geïnteresseerd en het was een ontspannen gesprek. We vinden het een enorme opsteker voor ons team en het ziekenhuis.”

Vervolgens sprak hij met een aantal verpleegkundigen en een intensivist over hun ervaringen op de IC. De koning sprak op de intensive care en de cohortafdeling ook met twee patiënten. Voor hen was dit ook een heel waardevol bezoek.

Ontmoeting

Een oudere patiënt op de afdeling oncologie deelt haar verjaardag met de koning. Ze wilde hem dan ook heel graag ontmoeten. Door een paar verpleegkundigen werd ze naar een plek gebracht waar hij langs liep. Hij maakte daar tijd om een praatje met haar te maken.

Centraal kantoor

Na de rondleiding ging de koning naar het Centraal Kantoor. Hier volgden drie gespreksrondes over de uitdagingen van de verschillende teams binnen het ziekenhuis. De onderwerpen waren de uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht.

Drie groepen van 4 medewerkers vertelden over de impact op hun werkzaamheden. Denk aan de dagelijkse strijd voor bedden in een overvolle kliniek. Maar ook de logistieke uitdaging op het gebied van isolatiekamers en schoonmaak.

Publiek

Aan het einde van zijn ronde door het ziekenhuis hadden buiten veel omwonenden zich verzameld. Ze wilden allemaal een glimp opvangen van de koning. Hij werd dan ook rond het middaguur uitgezwaaid door een aardig publiek.