“Knapperig, sappig en licht zout”

Foto: Sam Fish

Vrijdagmiddag 4 september stond in het teken van vis. En dan de Stellendamse garnaal in het bijzonder.

Als opening van de Week van de Goereese Vis werd er ruim vijftien kilo echte Stellendamse garnalen gevangen. In één van de loodsen bij de visafslag werden de garnalen door twee dames met de hand gepeld. Zoals het hoort. De mening van de aanwezigen: “Knapperig, sappig  en licht zout”. Ze waren wel nog wat aan de kleine kant, maar dat komt doordat het nog vroeg in het seizoen is.

De Stellendamse garnaal
Onlangs werd de Stellendamse garnaal opgenomen in de Ark van de Smaak. Daarin worden producten opgenomen die om een bijzondere reden speciaal is. De criteria hier voor zijn; regionaal gebonden, kleinschalige productie, de smaak en een bedreigde soort. En dan niet bedreigd dat het product dreigt te verdwijnen, maar meer dat de manier waarop het product wordt bereid en gegeten verloren dreigt te gaan. De Ark van de Smaak bestaat uit 76 producten uit heel Nederland en de Stellendamse garnaal, maakt er nu ook deel van uit.

Lees ook: Burgemeester Grootenboer terug van weggeweest

“De Stellendamse garnaal is zo speciaal omdat die nog met de hand gepeld wordt en ze hebben zo’n bijzondere kleur door de bodem waarop ze leven”, vertelt Mieke Snoek, zij zit in de commissie van de Ark van de Smaak.

Borden
Tijdens de Week van de Goereese Vis, die duurt tot en met zaterdag 12 september, serveren 25 restaurants op Goeree-Overflakkee een vismenu dat speciaal voor deze week is samengesteld. Deze menu’s worden geserveerd op borden die ook speciaal voor deze week zijn gemaakt door De Kunstenmakers uit Middelharnis. Bij het bestellen van een visgerecht kan het bord ook gekocht worden, deze mag dan mee naar huis genomen worden.

Het eerste bord werd door wethouder Arend-Jan van der Vlught overhandigd aan de chefkok van Brasserie ’t Vingerling, één van de restaurants die mee doet met de Week van de Goereese Vis. Het bord is bedrukt met een deel van een schilderij dat werd gemaakt door Lars van Rossum.

Lees ook: Rondeel nieuw hoofdkantoor Zuidwester

De schilderijen die zijn gebruikt om de borden mee te bedrukken zijn de hele week te bezichtigen in De Overkant in Ouddorp. Op woensdagavond 9 september worden de schilderijen geveild. “De opbrengst van die veiling wordt gebruikt om nieuwe verf en kwasten van te kopen, dus kom vooral langs en biedt op de kunstwerken”, aldus kunstenaar Jaap Reedijk die ook meewerkt bij de Kunstenmakers.

Foto’s van de opening van de Week van de Goereese Vis zijn te vinden op onze Facebookpagina.

Lees ook: Historische bietencampagne komt tot leven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen