Historische bietencampagne komt tot leven

Foto: Streekmuseum GO

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag en vanuit het Streekmuseum is er op twee locaties een hoop te doen.

Bietencampagne
In samenwerking met de jubilerende Sociëteit Rethorica creëert het Streekmuseum op het Marktveld een historisch beeld van de suikerbietencampagne. Dit in het kader van historische betekenis van de haven van Sommelsdijk, die tijdens Open Monumentendag een belangrijke rol speelt, mede door de onthulling van twee kunstwerken aldaar.

In de haven werd de bietenoogst afgevoerd naar de suikerfabrieken. Dat gebeurde na het tarreren. De kinderen kunnen op Open Monumentendag zelf bieten tarreren, maar ook schoonmaken, wegen en creatief bewerken.

Lees ook: Wordt jouw foto onze nieuwe omslag op Facebook en Twitter?

Wie meedoet, kan niet alleen kennis opdoen van het Flakkeese verleden, maar ook een lekkernij uit vroeger tijden tegemoet zien. Een mooi moment is de aanvoer van de bieten door Zeeuwse trekpaarden. Dat is ’s ochtends rond de klok van elf uur. Voorts zijn er voorwerpen te zien die met de suikerbietenteelt te maken hebben. Ook kan het publiek een foto-expositie bekijken en de geschiedenis van het tarreren te horen krijgen. Bij het tarreren worden de bieten twee keer gewogen: één keer met modder en één keer na het schoonschuren met een borstel.

Deze activiteiten op het Marktveld duren van 11.00 tot 17.00 uur.

Raadhuis Middelharnis
In het Raadhuis van Middelharnis is van 10.00 tot 17.00 uur een expositie van Flakkeese schilders te zien. De doeken zijn voor het grootste deel afkomstig uit de collectie van het Streekmuseum. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen te zien met spreekwoorden en gezegden. Deze voorwerpen illustreren het historische verhaal van het Raadhuis. Denk aan een doofpot, brandijzers en handboeien. In de kamer van de burgemeester en de secretaris zijn voorwerpen uit het Streekmuseum tentoongesteld.

Lees ook: Tesla rijden voor vijf dagen

Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door het pand, inclusief de gevangenis. Verder worden er stroopbrokken en ansichtkaarten verkocht. Tegen betaling kan men een boekenlegger laten kalligraferen.

Voel en win…
Zowel in het Raadhuis als in het Streekmuseum staat een ‘voeldoos’. Voel en win, dat is het idee. Wie weet wat er in de doos zit, maakt kans op een Flakkeese high tea voor vier personen en een boek van Rethorica.

Lees ook: Flakkeese band zoekt nieuwe zanger(es)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen