Veel vragen gesteld tijdens politiek iCafé over energie

Foto: VVD Goeree-Overflakkee

Op donderdag 14 januari sloten zo’n 45 deelnemers aan bij het politieke iCafé van de VVD. Deze editie ging over energie in de breedste zin van het woord.

Het iCafé is een gezamenlijk initiatief van VVD Goeree-Overflakkee en Voorne. Te gast in de online bijeenkomst van VVD’er Mirjam Nelisse. Doordat er veel gasten bij waren, werd het een avond vol gesprekstof.

Marja Roza – De Pijper was deze avond de voorzitter. Ze benadrukte bij de start de uiteenlopende samenstelling van de deelnemers. Inwoners, politici, ondernemers en belanghebbenden van binnen en buiten de regio met verschillende politieke achtergronden deden mee.

Introductie

De bijeenkomst begon met een introductie door Mirjam Nelisse. Zij is VVD Statenlid en kandidaat Tweede Kamerlid. Ze sprak over de Regionale Energie Strategie. Ze riep inwoners en belanghebbenden op om mee te praten over de nieuwe strategie. Voor de VVD is het belangrijk dat er draagvlak is voor de aanpak en dat de energietransitie betaalbaar blijft voor inwoners.

“We hebben 30 jaar de tijd en we verwachten dat er nieuwe technieken komen die zorgen voor meer energie, goedkoper worden of minder belastend zijn voor het landschap. Laten we daarom voortvarend aan de slag gaan. Maar we moeten niet gelijk alles vol zetten met windmolens of zonnepanelen,” benadrukte ze. De VVD is dan ook voorstander van het gebruik van kernenergie.

Vragen genoeg

Na de introductie was er ruimte voor vragen en die bleken er genoeg te zijn. Waarom kan het niet op zee? Moet er niet meer snelheid worden gemaakt met kernenergie? Hoeveel inbreuk op het landschap vinden we acceptabel? Wat zijn de mogelijkheden van geothermie of thorium? Hoe kijken we aan tegen meer import van gas en stroom? En hoe zit het met de afstemming tussen de provincies onderling, zodat niet alles op de grenzen komt te staan?

Verslag

Wil je de bijeenkomst graag teruglezen? Een verslag ervan is later deze week terug te vinden op de website van de VVD. Hier is de bijeenkomst overigens ook terug te kijken.

Het volgende politieke iCafé vindt eind februari plaats. Deze gaat over de landbouw. De datum hiervoor wordt binnenkort bekend gemaakt.