Voorstel avondklok wordt opnieuw besproken

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Al een week wordt er gespeculeerd over een eventuele avondklok. Die zou groepsvorming op straat tegen moeten gaan. Maar er is veel weerstand.

Er werd al over gesproken binnen het kabinet. Daar kwam veel weerstand vanuit burgemeesters en politie. Maar het voorstel ligt nu opnieuw op tafel bij het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken het plan met minister Ferd Grapperhaus. Ze bespreken nieuwe argumenten om de avondklok wel of niet in te voeren.

Vorige week heeft het kabinet al advies gevraagd aan het OMT over de avondklok.

Politie en burgemeesters zijn tegen

Zowel de politie als de burgemeesters zijn tot nu toe geen voorstander van de avondklok. Hubert Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij vindt het ‘een heftige maatregel die vrijheid van inwoners ernstig inperkt. Er moet een overtuigend antwoord zijn dat het helpt’.

Beraad

Vanavond, maandag 18 januari, bespreekt het beraad ook andere nieuwe maatregelen. Deze zouden eventueel in plaats van de avondklok ingevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een visiteverbod. Waarschijnlijk wordt later in de week duidelijk of het kabinet nog meer maatregelen afkondigt. Dit komt mede door de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.

Het Veiligheidsberaad buigt zich ook over de verlenging van de strengere lockdown. Deze gaat dinsdag 19 januari officieel van kracht. Actuele problemen die ondertussen zijn opgedoken komen hierbij op tafel te liggen. Na afloop van de vergadering geven Bruls en Grapperhaus in Utrecht een toelichting op de gemaakte afspraken.

  • LEES OOK: 
  • Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook!