In gesprek met VVD Tweede Kamerlid Tielen

Foto: PR VVD Goeree-Overflakkee

VVD Goeree-Overflakkee en VVD Voorne hielden op vrijdag 26 juni een tweede digitale bijeenkomst. Het thema was de arbeidsmarkt en te gast was VVD Tweede Kamerlid Judith Tielen.

De arbeidsmarkt is een actueel onderwerp met thema’s als pensioenen, behoud van banen, de verzorgingsstaat of een toegankelijke arbeidsmarkt. Kortom; genoeg te bespreken.

Uitdaging

Waar voor de corona-crisis nog sprake was van een serieus tekort aan werknemers is dat nu wel anders. Nu is het een grote uitdaging om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Op de lange termijn is er de uitdaging om de stijgende kosten van de publieke sector te blijven dekken. Door de vergrijzing neemt het aantal arbeidskrachten namelijk af.

Vrouwen

In het gesprek kwam ook het onderwerp aan bod dat veel vrouwen nog altijd deeltijd werken. Gemiddeld zo’n 25 uur per week. Als bijvoorbeeld alle vrouwen in het onderwijs een uur per week meer zouden werken, zou het lerarentekort zijn opgelost. Zo stelt de VVD.

Maar ook meer economische zelfstandigheid voor vrouwen speelt een rol. Net als het gebruik van de talenten achter de voordeur. Wat is er nodig om te zorgen dat vrouwen meer uren willen en kunnen werken? Dat was de grote vraag deze avond.

Zorgen

Maar behalve dat was er ook ruimte om zorgen te bespreken. Een student die het in deze tijd moeilijk vindt om een baan te vinden. De sollicitatieplicht voor ouderen terwijl je steeds opnieuw wordt afgewezen. De zorg of de overheid wel voldoende is voorbereid op een tweede corona-golf. Het waren allemaal onderwerpen die naar voren kwamen.

Tot slot ging het ook over de mogelijkheden om armoede te bestrijden. En om voldoende prikkels te blijven houden voor mensen om te werken. Een samenvatting van de avond is te vinden op www.vvdgo.nl.