CDA pleit voor behoud zwembad ’t Zuiderdiep

Foto: Sam Fish

Het CDA kan zich geen eiland voorstellen zonder zwembad ’t Zuiderdiep in Stellendam. En dus maakt raadslid Liesbeth Keijzer zich sterk voor het bad.

Persbericht CDA Goeree-Overflakkee

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 4 juni werd er gesproken over de zwembaden op het eiland. Dit was naar aanleiding van een onderzoek naar de behoefte aan zwemwater op Goeree-Overflakkee. In dit onderzoek zijn verschillende scenario’s onderzocht. Ook scenario’s waarin het zwembad in Stellendam gesloten wordt.

Belangrijk

Liesbeth Keijzer is raadslid van het CDA en woont in Stellendam. Haar passie voor het bad is niets nieuws. “Voor mij is het meer dan alleen een zwembad,” laat ze weten. “Na de Watersnoodramp is door de betoncentrale het buitenbad aan Stellendam geschonken. Zij waren tevens betrokken bij de bouw van de Haringvlietsluizen.”

Ook voormalig CDA-wethouder L. Visser heeft zich hier sterk voor gemaakt. “Hij vond dat je moet kunnen zwemmen als je woont in een plaats omgeven door water. Later was het zijn grote wens om een overdekt zwembad te realiseren in Stellendam. In 1988 vond de opening plaats van het Zuiderdiep zoals we dat nu kennen.”

Uniek

Het zwembad is uniek in zijn soort door het buitenbad, de ligweide en het grote terras. En dat allemaal bij een overdekt zwembad. “Ik durf echt te stellen dat Stellendammers een band hebben met hun zwembad,” zegt Liesbeth. “Dit bleek bijvoorbeeld in 2011 toen het toenmalige gemeentebestuur van Goedereede het voortbestaan ter discussie stelde. In grote getale kwamen inwoners op voor het behoud van hun zwembad.”

Liesbeth Keijzer was toen raadslid voor het CDA in Goedereede. Ze moest dan ook echt tegen de stroom in zwemmen om het zwembad te redden. Mede door de enorme opkomst, betrokkenheid en standvastigheid van de Stellendammers is het zwembad behouden.

Betrokken

En die betrokkenheid merkt ze nu weer. Tijdens het doen van de boodschappen wordt ze aangesproken. “We blijven staan voor het zwembad, hé Liesbeth. Het was een cadeau aan de inwoners van Stellendam en dat blijft het. Hoeveel plezier hebben we al wel niet gehad van het zwembad. We laten het niet sluiten!” Een duidelijke boodschap van de inwoners dus.

Daniël Huising is fractievoorzitter en is het eens met zijn collega-raadslid. Zelf bezoekt hij ook regelmatig het zwembad. “Het is er altijd druk. En alhoewel het qua ligging een mooie recreatievoorziening is voor toeristen, zie ik vooral de lokale gemeenschap in het bad. Op vrijdagochtend komen ouders vanuit alle kernen met hun peuters zwemmen. Op een doordeweekse avond ligt het bad vol met volwassenen die baantjes trekken. En na schooltijd en in vakanties bezoekt veel jeugd het bad.”

Het is nog niet voorbij

Binnenkort zal de raad opnieuw over de zwembaden spreken. Het college presenteert dan een notitie waarin een voorkeursscenario wordt uitgesproken. Keijzer is duidelijk: “Ik zal altijd blijven pleiten voor het behoud van het zwembad in Stellendam.”