Streekmuseum verkoopt nu ook vlag Herkingen

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De afgelopen jaren heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee diverse dorpsvlaggen uitgegeven. Deze week is daar de vlag van Herkingen aan toegevoegd.

Persbericht Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De vlag is een zeer fraaie vlag met drie krabben en een oester. Elk dorp op Goeree-Overflakkee heeft nu een dorpsvlag, met uitzondering van Achthuizen.

Wapen Herkingen

In1695 wordt al melding gemaakt van het wapen van Herkingen. Er wordt dan al gesproken van drie krabben en een oester, alleen in een andere kleursamenstelling. De vlag van Herkingen is gemaakt naar het door de Hoge Raad van Adel vastgestelde wapen ui 1817. Herkingen was toen nog een zelfstandige gemeente.

Het wapen werd gebruikt tot het dorp in 1966 werd samengevoegd met Dirksland en Melissant. In het wapen van de gemeente Dirksland symboliseerde de krab het dorp Herkingen. De nieuwe uitgebrachte vlag is tot stand gekomen in overleg met de dorpsraad.

Achthuizen heeft geen vlag

Alle dorpsvlaggen zijn inmiddels te koop in het winkeltje van het Streekmuseum. Die van Ooltgensplaat is overigens alleen verkrijgbaar via de dorpsraad van het dorp. Achthuizen is echter een uitzondering op de regel als het op de vlag aankomt.

“Als Streekmuseum maken we altijd de dorpsvlag op basis van het officieel door de Hoge Raad van Adel vastgestelde gemeentewapen. Achthuizen is nooit een zelfstandige gemeente geweest, het hoorde bij Ooltgensplaat. De dorpsraad en de school zullen opnieuw worden benaderd. Er wordt dan gekeken of ze samen een vlag kunnen ontwikkelen. Eventueel wordt er een prijsvraag uitgezet.”

Vlagprotocol niet van toepassing

Alle dorpsvlaggen zijn te koop vanaf € 25,- per stuk in de museumwinkel in Sommelsdijk. Het museum is daar te vinden aan de Kerkstraat. Het museum en de winkel zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Met de aankoop van een dorpsvlag wordt direct het museum gesteund. Het Streekmuseum zorgt ervoor dat de eilandverhalen doorverteld worden. Het vlagprotocol voor de dorpsvlaggen is niet van toepassing. Deze mogen dus het hele jaar in top.