Gemeente test volgend jaar andere afvalinzameling

Foto: Afbeelding van Pere Serrat via Pixabay

De gemeente Goeree-Overflakkee wil volgend jaar een proef uitvoeren rondom het inzamelen van afval. Dit is besproken tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 4 juni.

Door Sam Fish

De grootste veranderingen in de afvalinzameling worden het scheiden ervan en de tarieven. Zo gaat het laten legen van de restafvalcontainer 8 euro per keer kosten. Breng je je restafval naar een gezamenlijke container, dan is dat € 1,25 per tik. Per zak dus die je inlevert.

Afvalstoffenheffing

Wel wordt er afvalstoffenheffing in rekening gebracht. Dit is het basistarief en een variabel tarief. Het basistarief is gelijk voor elk huishouden. Dit wordt aan het begin van het jaar in rekening gebracht. Het variabele tarief is afhankelijk van het aantal keren dat restafval wordt aangeboden. Deze afrekening wordt aan het begin van het volgende jaar in rekening gebracht.

Er is een compensatie mogelijkheid voor mensen met een laag inkomen. Ook is er compensatiemogelijkheid voor mensen die veel medisch afval hebben. De luierinzameling kan gratis via de milieustraat. Hoe dit vorm gaat krijgen voor de kernen zonder milieustraat is nog niet bekend.

Gratis

Het PMD-afval wordt wel gratis opgehaald. Dit is wat we nu nog in de grote oranje verzamelcontainers mogen doen. Hierbij gaat het om plastic flessen en verpakkingen, drinkpakken en blikjes. Als de nieuwe inzamelingsmethode wordt ingevoerd, wordt dit ingezameld met zakken of een container. Dit zijn doorzichtige plastic zakken waarin het PMD-afval verzameld wordt. Dit wordt gratis opgehaald. Tot de echte ommekeer van de afvalinzameling zullen de grote oranje containers blijven staan.

Het GFT-afval wordt bij de nieuwe methode gratis opgehaald, evenals het oud-papier. Hiervoor wordt dus geen tarief in rekening gebracht. Dit houdt in dat we vooraan alleen hoeven te betalen voor het restafval.

Vervuiling?

We moeten dus aan de wandel met het restafval. Er worden binnen de raad zorgen geuit over het mogelijk vervuilen van het milieu. Tijdens de raadsvergadering is de heer Huisman, directeur van de Regionale Afvalstoffendienst. Hij voorziet de gemeenteraad van informatie en ervaringen en andere gebieden.

Zo verwijst hij naar de regeling in de Hoeksche Waard. “Er waren veel mensen die ermee dreigden, maar als puntje bij paaltje komt wordt er niets gedaan. We hebben vooraf een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zwerfafval. En tussendoor doen we dat ook,” vertelt hij. “Er is geen noemenswaardige toename van zwerfafval geconstateerd.”

Iemand anders vult jouw container

Mensen kunnen er dus voor kiezen om de container te blijven gebruiken voor het restafval. Maar vanuit de raad komt er meteen een vraag daarover. “Wat nou als iemand anders spullen in mijn container gooit?”

Meneer Huisman reageert direct: “De containers zijn vol als deze aan de weg worden gezet. Daar kun dus in principe niets meer bij. Als er wel ruimte over is, dan is er niets aan de hand. Je betaalt niet voor de hoeveelheid afval, maar voor het legen van de container. Het is niet ethisch verantwoord om je afval bij een ander te dumpen, maar de eigenaar van de container zal geen extra kosten ervaren.”

Ervaring Hoeksche Waard

Goeree-Overflakkee gaat de proef uitvoeren van april tot en met 30 juni 2021. Dat duurt dus nog wel even, maar we zijn zeker niet de eersten. Sterker nog, vele andere gemeentes stoppen juist met deze regeling.

Zo ook de Hoeksche Waard. Zij begonnen in 2016 met deze vorm van afval inzamelen. “Ik vond het eigenlijk wel fijn, want alles is binnen handbereik,” zegt Riene Verburgh uit Puttershoek. “We hebben nog eigen restcontainers, maar er zijn ook ondergrondse. Het jammere is alleen dat je maar kleine zakken kwijt kunt in de ondergrondse container. Dus je moet wat vaker tikken. Aan de andere kant, als je echt goed het afval scheidt, dan houd je niet veel restafval over.”

Vragen

Toch blijven er nog vragen over. Want hoe zit dat met de mensen die in de polder wonen? En hoe snel raakt zo’n ondergrondse container vol als ineens zoveel meer mensen deze gaan gebruiken? En waar gaan die geplaatst worden? Want niet overal is er ruimte voor een ondergrondse container. Wat mag er allemaal naar de milieustraat en wat niet? Wat is het basistarief dat gehanteerd gaat worden bij deze manier van inzamelen? Zijn mensen dan duurder uit? Of juist goedkoper? En hoe zit het met de mensen die nu al een ondergrondse hebben voor het restafval, maar geen container voor GFT en papier?

En misschien nog wel belangrijker… Waarom begint de gemeente Goeree-Overflakkee met deze proef terwijl het in anderen gemeenten juist wordt gestopt? Zodra wij antwoorden hebben op deze vragen, laten we het weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen