Gemeenteraadslid Binic Vreugde alleen verder

Foto: Eilanden-Nieuws

Al dagen staat Facebook er vol mee. Gemeenteraadslid Binic Vreugde is weg bij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO). Maar wat is de reden erachter?

Door Sam Fish

De VKGO noemt het zelf ‘een incident in de privésferen’, een verwoording die aardig wat roddels doet aanwakkeren. Maar het ligt een stuk simpeler dan dat. Binic had een geheim, dat kwam naar buiten dat was dat. Het is tijd dat Binic zijn eigen verhaal kan vertellen.

Het verhaal erachter

“Dit is niet iets dat zomaar opeens is opgekomen,” begint hij. “Ik worstel hier al zo’n 15 jaar mee. Mijn vrouw en kinderen wisten van niets en dan ineens stort alles in.” Binic weet van zichzelf al die tijd al dat hij ook op mannen valt. “Dat was voor mij een heftige gewaarwording en ik had het idee dat ik het voor mezelf moest houden.” En dus hield hij zijn mond.

“Ik zat op gay platform. Het was voor mij een plek om toch mezelf te kunnen zijn. Ik wilde mijn vrouw en kinderen geen pijn doen, daarom vertelde ik het hen niet,” vertelt hij. “Door een voorval in de privésfeer is het één en ander gaan rollen en heeft iemand zich gemeld bij de fractievoorzitter van de VKGO.” Binic besloot het heft in eigen hand te nemen. In een brief vertelde hij de gemeenteraad over zijn situatie.

Alleen verder

Na zijn coming-out is Binic uit de partij gezet. Niet omdat hij ook op mannen valt, maar puur naar aanleiding van het voorval. Dat valt buiten de normen en waarden van de partij. Maar Binic geeft niet zomaar op. “Ik sta nog volledig achter het coalitieakkoord en ik geef mijn zetel dus niet zomaar op,” laat hij weten. “Ik ga verder als eenmansfractie onder de naam Vol Vreugde.”

Vol Vreugde

De eenmansfractie Vol Vreugde is een moderne en liberale lokale politieke fractie op Goeree-Overflakkee. De fractie heeft gelijkheid en participatie van de inwoners hoog in het vaandel staan. Vol Vreugde streeft ernaar om de belangen van een ieder te behartigen door goed naar de inwoners te luisteren.

VKGO

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee heeft het volgende statement op hun website geplaatst.

Tot haar grote spijt heeft Vitale Kernen Goeree-Overflakkee het vertrouwen moeten opzeggen in haar gemeenteraadslid de heer Binic Vreugde. (…)

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee waardeert het dat de heer Binic Vreugde zich onlangs openlijk uitliet over zijn geaardheid. Dit is dan ook niet de reden voor de ontstane vertrouwensbreuk. Vóórdat de heer Vreugde een en ander wereldkundig maakte heeft zich echter een situatie voorgedaan, die niet past binnen de normen en waarden die Vitale Kernen Goeree-Overflakkee voorstaan. Het besluit tot beëindiging van de samenwerking beschouwen wij als een interne aangelegenheid, en in samenspraak met de heer Vreugde worden daarover geen verdere mededelingen gedaan.

Ondanks de ontstane situatie willen wij de heer Binic Vreugde bedanken voor zijn jarenlange inzet voor Vitale Kernen Goeree-Overflakkee.

Met deze uitspraak lijkt het alsof het incident en de coming-out niets met elkaar te maken hebben. Dit is echter wel het geval, het een leidde tot het ander.