Gemeente heeft eerste online raadsvergadering

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op donderdagavond 16 april volledig digitaal vergaderd. Ze zijn daarmee één van de eerste gemeenten in Nederland.

Alle raads- en collegeleden namen vanuit hun thuiswerkplek deel aan de online vergadering. Tijdens de vergadering werd gedebatteerd, gestemd en werden er raadsbesluiten genomen.

Volwaardige vergadering

Meerdere gemeenten vergaderen inmiddels online, maar het nemen van officiële raadsbesluiten is ingewikkeld om te organiseren. Hiervoor maakten raadsleden van Goeree-Overflakkee gebruik van een speciale stemapplicatie. Zo konden de raadsleden op hun scherm voor of tegen een voorstel stemmen.

Tot vorige week was het wettelijk niet mogelijk om besluiten te nemen buiten de gemeentelijke raadzaal. Door een tijdelijke wet kan dat nu dus wel. Zo kon er op een veilige en rechtmatige manier toch een online vergadering plaatsvinden.

Kleine bezetting

Er was nog een minimale bezetting aanwezig in de raadzaal. Dit was voor de installatie van een raadslid en het verzorgen van de uitzending van de vergadering. Uiteraard werd daarbij de anderhalve meter-maatregel streng gerespecteerd.

De installatie van het nieuwe raadslid gebeurde aan het begin van de avond. Het ging hierbij om Jos de Jonge. Hij vervangt raadslid Jan Zwerus van de fractie Groep Jan Zwerus. Wegens ziekte heeft hij tijdelijk ontslag genomen. Na de installatie kon het raadslid direct online mee vergaderen.

Dialoogavond

De gemeente is bezig met het organiseren van dialoogavonden. Daarbij kunnen verschillende sprekers een presentatie houden waarbij raadsleden kunnen aansluiten. Door het corona-virus kan dat echter niet in het Rondeel, waar de vergaderingen altijd plaatsvinden. Het is voor inwoners mogelijk om deze avond in te spreken. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]

De gemeenteraad is daarom van plan om de dialoogavond van donderdag 7 mei online te laten plaatsvinden. Tijdens deze avond worden onderwerpen beeldvormend toegelicht en kunnen raadsleden hun vragen stellen. Deze avond worden de presentaties gegeven door de mensen live aan te laten sluiten of middels het inzenden van een video.

Uniek

Raadsvoorzitter en burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman vond deze online vergadering een unieke ervaring. “Alle raadsleden hebben zich binnen enkele weken eigen gemaakt in het online vergaderen en digitaal stemmen. Dat is een mooie prestatie waardoor de vergadering goed verliep,” laat ze weten. “Door goede afspraken én oefenen vooraf was ik blij met de uitstekende vergaderdiscipline. Dat is bij een online vergadering namelijk nóg belangrijker.”

De online vergadering van de gemeenteraad is goed verlopen. De vergadering was live te volgen op de gemeentelijke website. Daarbij was er door een technische storing in de livestream op sommige momenten wel sprake van een haperend beeld. De vergadering van 16 april is hieronder in zijn geheel terug te kijken. Doet de video het niet, probeer het dan via: www.goeree-overflakkee.nl/videoverslagen.