Let op, het is de eerste maandag van de maand!

Foto: Ad Adriaans

Het is al jaren zo dat op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur het luchtalarm wordt getest. Dat is vandaag niet anders.

Door Sam Fish

Het ding is alleen dat je normaal gesproken misschien op een andere plek zit dan nu. Op je werk ben je het geluid gewend en hoor je het misschien niet meer zo duidelijk. Maar je zit nu misschien thuis te werken en dan kan het luchtalarm ineens weer opvallen omdat het uit een andere hoek komt.

Schrik daarom niet om 12.00 uur als hij afgaat. Ook in deze corona-tijd wordt hij gewoon getest. Er wordt dus geen alarm geslagen vanwege het virus.

Test

Alle 4278 sirenes in Nederland worden om 12.00 uur getest, ook tijdens deze corona-crisis. De bedoeling van de test is dat iedereen het geluid van het luchtalarm herkent als er iets aan de hand is. Deze wordt ingezet bij een ramp of zwaar ongeval. Zo werd het een paar maanden geleden ingezet bij een heftige brand in Noord-Brabant om te zorgen dat iedereen naar binnen zou gaan en ramen en deuren zou sluiten.

Dat is namelijk precies wat je moet doen als je het luchtalarm hoort en het niet de eerste maandag van de maand om 12.00 uur is. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de TV of radio aan voor extra informatie over het alarm. Het loeien van de sirenes duurt precies 1 minuut en 26 seconden. Wanneer dit langer duurt en meerdere malen achter elkaar door loeit is er sprake van een echt alarm.

Test luchtalarm