Bibliotheek zorgt voor verrassingen in crisistijd

Foto: Pixabay; Congerdesign

Met een gesloten bibliotheek moet je gaan omdenken. Dus heeft Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zeker tot 28 april een verrassende dienstverlening.

Veel gereserveerde boeken konden de afgelopen weken niet afgehaald worden. Daar is iets op gevonden. Leden worden gebeld dat het gereserveerde materiaal op een bepaald tijdstip voor hen klaar staat.

Gratis jeugdlidmaatschap

In de regio is de bibliotheek heel actief in de samenwerking met de scholen en voorscholen. Sommige scholen hebben een eigen bibliotheek waar leerlingen boeken kunnen lenen. De kinderen en leraren worden daar ook geholpen door leesconsulenten van de bibliotheek.

Dat is nu niet mogelijk, maar dit gaat online verder onder de naam BiebTV. Via deze weg plaatsen ze elke dag een leuke tip of opdracht voor kinderen. Ook leerkrachten en pedagogisch werkers krijgen via een wekelijkse nieuwsbrief lesideeën, boekentips en workshops doorgestuurd.

Daar komt ook nog eens bij dat de bibliotheek tijdelijk geen inschrijfgeld rekent voor het jeugdlidmaatschap (tot 17 jaar). Zo kunnen de kinderen e-books lenen uit de normale bibliotheek. Lid worden kan via de website www.bzhd.nl.

Dokter Leesplezier

Ben je op zoek naar een specifiek boek? Volg dan het digitale spreekuur van dokter Leesplezier. Deze dokter helpt kinderen en hun ouders om het juiste boek te vinden in de (online) bibliotheek. De dokter gaat aan de slag via Skype in plaats van live in de bibliotheken. Uiteraard gewoon in uniform en bijpassende bril.

Vanaf donderdag 9 april houdt dr. Leesplezier elke dinsdag en donderdag tussen 15.00 en 16.00 uur consult. Meer informatie staat op de website van de bibliotheek.

E-books en luisterboeken altijd beschikbaar

Online is het altijd mogelijk om e-books en luisterboeken te lenen. Daarnaast komt binnenkort een nieuwe app uit, de Thuisbieb. Daarin staan 100 gratis populaire e-books voor leden én niet-leden. De website van de bibliotheek biedt alle informatie over online lenen, leren en nog veel meer.

BookChallenge April

Zin in een uitdaging bij het lezen? Doe dan eens mee aan de Bookchallenge van de bibliotheek! Iedere maand wordt er in de Facebookgroep “Bookchallenge 2020” een nieuwe leesuitdaging gedeeld. Vanwege het coronavirus zijn de bibliotheken helaas gesloten, daarom mag je deze maand kiezen uit drie challenges (of je doet ze alle drie).

De challenge voor april is als volgt: Herlees deze maand een boek uit je eigen kast, lees een e-book of luister een boek via www.onlinebibliotheek.nl. Meedoen aan de Bookchallenge is gratis en verplicht tot niets.

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de Bookchallenge, “like” dan de Facebookpagina van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, wordt lid van de Facebookgroep en lees mee!