Stooktips voor houtkachel of open haard

Foto: Image by MegLearner from Pixabay

Knapperend hout in de open haard of een houtkacheltje aan is gezellig en lekker warm. Toch is het belangrijk om goed op te letten met wat je doet!

Tegenover dat sfeervolle plaatje zijn er ook risico’s die het stoken op hout met zich meebrengt. Niet alleen voor het milieu kan het schadelijk zijn, ook voor de gezondheid van mens en dier. Geniet dus lekker, maar voorkom overlast door op een goede manier te stoken.

Zo blijft de rook hangen als er gestookt wordt met windstil, mistig en koud weer. De hoeveelheid fijnstof en schadelijke rookdeeltjes kan daardoor oplopen. Vooral ouderen, kinderen en mensen met een longziekte zijn hier gevoelig voor.

Tips

Om te zorgen dat er zo min mogelijk overlast veroorzaakt wordt met het stoken van en houtkachel of open haard zijn hier een aantal tips. Deze tips zijn afgegeven door de gemeente Goeree-Overflakkee. Als u zelf nog een goede tip heeft, geef deze dan gerust door.

  • Zorg voor goede ventilatie
  • Kies de juiste capaciteit kachel
  • Zorg voor een optimale verbranding
  • Gebruik de juiste materialen
  • Zorg dat de schoorsteen goed schoon is

Met de laatste tip zorgt u er ook voor dat de kans op een schoorsteenbrand minimaal is. Kijk voor meer informatie en uitgebreide tips op www.stookwijzer.nu.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden