Regio Deal Zuid-Hollandse Delta voor Tweede Kamer

Foto: PR Gemeente Hoeksche Waard

Een bijzonder moment op dinsdagmiddag 26 november. Zes gemeenten boden bij de Tweede Kamer in Den Haag de ‘Regio Deal Zuid-Hollandse Delta’ aan.

Dit werd gedaan door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouder Tea Both van Goeree-Overflakkee. Maar dat deden ze niet alleen. Zij werden bijgestaan door burgemeester Foort van Oosten (Nissewaard) en locoburgemeester Paul Boogaard (Hoeksche Waard). Namens zes gemeenten boden zij de deal aan bij de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voorzitter Jaco Geurts complimenteerde de zes gemeenten. Het is een belangrijke stap in de samenwerking. Hij nam het document dan ook met veel interesse aan.

Samenwerking

De Zuid-Hollandse eilanden hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken en opgaven die daarmee samenhangen. Het gaat hierbij om Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Een hechtere samenwerking kan de aantrekkelijkheid en vitaliteit van de Zuid-Hollandse Delta versterken.

“De Regio Deal is de eerste samenwerking op dit niveau waarin we gezamenlijk naar buiten treden,” zegt burgemeester Van Oosten. “Hiermee tonen we aan dat we bereid zijn een langdurige samenwerking aan te gaan. We willen samen opkomen voor de belangen van onze ruim 300.000 inwoners.”

Regio Deal

In een Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven. Daarmee willen ze de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, leren en recreëren in regio’s verspreid over Nederland vergroten. Er is 180 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit uit te voeren.

“En daar voldoet ons voorstel zeker aan,” bevestigt locoburgemeester Paul Boogaard. “We hebben geïnventariseerd waar we samen goed in zijn. We kwamen uit op de thema’s agrifood, arbeidsmarkt, duurzaamheid en landschap en toerisme. Deze thema’s zijn uitgewerkt in concrete en complete businesscases. We vragen het rijk om een bijdrage van 21 miljoen euro om de gezamenlijke aanpak op deze thema’s te versnellen.”

Ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is positief over het voorstel. “Het Rijk richt zich steeds meer op regio’s. Samenwerking en een stevige gezamenlijke positionering zijn nodig om beter en meer in beeld te komen bij Rijk, provincie, metropoolregio Rotterdam Den-Haag en andere partners. Doordat de kansen en uitdagingen van onze eilanden erg op elkaar lijken, is samenwerken erg kansrijk en efficiënt.”

Of de Zuid-Hollandse Eilanden de Regio Deal ook echt toegewezen krijgen moet binnen drie maanden duidelijk worden. “Maar, ook zonder deze deal mogen we trots zijn op onze samenwerking  en de stappen die hierin tot nu toe zijn gezet. Hier gaan we hoe dan ook mee verder,” aldus Foort van Oosten.

Reacties