Waterpoort Armada 2015 van start

Foto: Sam Fish

De Waterpoort Armada is een reeks van activiteiten om en in het Waterpoortgebied met als centrum het Volkerrak Zoommeer. Bedoeld om beleving en naamsbekendheid toe te voegen aan Waterpoort.

Waterpoort is een samenwerking van de provincies Brabant, Zuid Holland en Zeeland. En de gemeentes: Goeree Overflakkee, Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom, Halderberge en Moerdijk. Het thema van de Waterpoort Armada 2015 is de Waterlinies met de nadruk op de Stelling van Willemstad en de Zuidelijke Waterlinie.

De Waterpoort Armada is in 2014 van start gegaan met een promotie toer in de vijf havens van de deelnemende gemeente met een “Drijf In” openlucht bioscoop.

Lees ook:  Een culturele crossover bij KunstPlus

De Waterpoort Armada rust op vier pijlers in 2015:
“Spraakwaterproject” Lokale bewoners vertellen de Verhalen van het Water op Film;
“De Held van Waterpoort” educatie project met lesbrieven en theatervoorstellingen;
“Op Pad met Pier” Ambassadeur Pier De Poartere bezoekt diverse evenementen in mei;
“Waterpoort Spraakwater slotmanifestatie” 360 film projectie, exposities.

Op Pad met Pier
8 mei bezocht Pier de Poartere van zoet tot Zilt de doop van veerboot “Waterpoort in Dinteloord en een dag later de opening van het Watersport seizoen in de haven van Oudenbosch en 16 mei de Maidentocht van Ooltgensplaat naar Sluishaven met wethouder Arend Jan van der Vlugt en leden van de gemeenteraad  van Goeree Overflakkee met fiets.

Deze maand komt Pier 30 mei nog langs bij De Koos Moerenhout Classic in Steenbergen en 31 mei op de Brabantse Waldag op Landgoed & Orangerie Mattemburgh en 6 juni bij de Menheerse Havendag in Middelharnis.

Lees ook: Het pontje vaart weer over het Volkerak!

Voorstellingen
Het educatie project op de scholen vindt op de scholen zelf plaats met een film en opdrachten en het maken van een fotostrip. De voorstelling voor Goeree Overflakkee vindt plaats op 3 juni voor basisscholen de 8sprong uit Achthuizen en de Hoeksteen uit Ooltgensplaat op het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat met het Meemaaktheater en de voorstelling De Held van Waterpoort.

19 mei op basisschool De Klinkert in Oudenbosch en 20 mei op Fort Sabina voor de basisscholen Willem de Zwijger uit Willemstad en het Kompas uit Heijningen. De scholen worden ook gevraagd om met de leerlingen een kunstwerk te maken om te exposeren op de slot manifestaties “Waterpoort Spraakwater” in Willemstad en Sluishaven.

Spraakwater
Lokale bewoners van het waterpoortgebied vertellen de verhalen van de Waterlinie.

Inwoners wordt gevraagd om hun persoonlijke verhaal te vertellen van het water. Of het nu gaat over de ramp in 1953 of het Getijdencentrale of inundatie of vissers op het Volkerrak Zoommeer. Alle verhalen zijn welkom en worden gefilm en verwerkt is de 360 film “Spraakwater” Heeft u een verhaal of kent mensen met een mooi verhaal en bijzondere connectie met het water neem contact op ,et Wim Noordzij of via onze website www.waterpoort-armada.nl

De verhalen worden ge-upload op de Waterpoort Armada site en zijn daar te bewonderen.

Cultuur, Dans, Theater, muziek, Gesproken word
Tijdens de slotdagen 11,12 en 13 september 2015 zullen er in Willemstad en Sluishaven/Ooltgensplaat op monumentendag exposities plaats vinden en voorstellingen.

Ook hier is het thema “Verhalen van het Water” dat gekoppeld wordt aan het thema van de Waterlinie en Van Monumentendag Kunst en Ambachten. We roepen alle culturele instellingen op om binnen hun eigen projecten meet e doen en te participeren in de tentoonstellingen.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]

Lees ook: Succesvolle Europese dag van de beroerte

Reacties

Cookieinstellingen