Een geschiedenisles om blij van te worden

Foto: Sam Fish

De afgelopen week was het geen gewoon lesweek op de J.C. van Gent in Sommelsdijk. Het was namelijk weer tijd voor de jaarlijkse themaweek met dit jaar het onderwerp; Rethorica en 500 jaar Sommelsdijk. Een grote geschiedenisles dus.

En hoewel de meeste kinderen normaal niet echt te paaien zijn voor een week lang geschiedenis, was dit natuurlijk wel een hele leuke manier om dingen te leren over de geschiedenis van het dorp waar je in woont. Zo was er een dorpsomroeper en een nar en werd elke dag geopend met het Flakkeese volkslied en een Flakkeese spreuk van de dag.

Voor de opening van de dagen bereiden de klassen een toneelstukje of liedje voor. Zo ook tijdens de afsluiting, het was hier de beurt aan de groepen 7 en 8. Groep 7 opende de afsluiting met een liedje en groep 8 sloot af met een toneelstukje over hoe het op school ging door de jaren heen.

Lees ook: Foto’s en Video: De Flakkeese Dagen staan voor de deur, ben jij er al klaar voor?

Activiteiten
Tijdens de themaweek maakten de kinderen wapenschilden en verfden zij glas in lood en maakten zij uitstapjes naar onder meer het Streekmuseum en de molen. Al deze dingen konden terug gevonden worden tijdens de afsluitende avond op donderdag 16 april. De werkjes van de kinderen lagen uitgestald in de klaslokalen en er was zelfs een leerling die een presentatie hield over de dingen die ze hadden gedaan.

Daarnaast was er ook een workshop Kaligrafie, konden kinderen op het plein spelletjes doen als bliklopen, touwtrekken, hinkelen en een aardappelrace en konden er natuurlijk kruukplaetjes, patat, hamburgers en cup cakes gekocht worden. Deze waren overigens zo geliefd dat ze halverwege de avond al uitverkocht waren.

Lees ook: Voorstelling Hofplein Theater in het Diekhuus

Verkleed
Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Veel docenten en kinderen waren dan ook verkleed in de stijl van vroeger. Al hadden veel kinderen uit de lagere klassen iets meer moeite met vroeger, dus liep er een Olaf (Disney’s Frozen), een clowntje en een Disney prinses. Al maakt dat het geheel natuurlijk alleen maar leuker.

Reacties