Is een coffeeshop de oplossing voor overlast op GO?

Foto: Pixabay; cheifyc

Komt er een coffeeshop op Goeree-Overflakkee? Als het aan Florian van der Weide van de gloednieuwe partij ‘Partij voor de Jeugd’ (PvdJ) ligt zeker wel! Hij maakt het bespreekbaar met de omgeving.

Door Sam Fish

Op donderdagavond 8 november was er in het Diekhuus een themabijeenkomst over drugs op Goeree-Overflakkee, georganiseerd door de Partij voor de Jeugd. “Ik heb de partij opgericht om de jeugd in de toekomst een stem te geven, daar ontbrak het namelijk nog aan in de huidige gemeenteraad,” zegt oprichter, en toekomstig lijsttrekker, Florian van der Weide. “De PvdJ wil in de toekomst zorgen voor veiligheid en handhaving. Doordat er niets voor de jeugd is op Goeree-Overflakkee gaan ze samenscholen op straat en met de verdwijning van De Parel is dat nog erger geworden. Daar was nog controle en dat wil ik terugbrengen. Sociale controle voor de jeugd op straat en goed onderdak zodat ze niet meer op straat hoeven te zwerven.”

Drugs
“Toen ik 13 jaar was kwam ik in aanraking met cannabis. Op die leeftijd ben je je nog onbewust van de gevolgen,” vertelt Florian eerlijk. “Op 14-jarige leeftijd ging ik een stapje verder en raakte ik verslaafd aan cocaïne. Gelukkig ben ik daar vanaf en rook ik tegenwoordig nog heel af en toe een joint. Dat helpt me met mijn epilepsie.”

Maar Florian rookt niet alleen wiet, hij verkoopt het ook. “Dat doe ik nu zo’n vijf jaar vanuit mijn huis,” laat hij weten. “Ik wil op deze manier mensen helpen om makkelijker aan medicinale wiet te komen. Een gemiddelde dealer is uit op geld en verkoopt vaak slechte troep voor veel geld. Ik verkoop sowieso niet aan jongeren onder de 18 en mijn spul is goed. Maar om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen is het beter als er een coffeeshop zou komen op het eiland. Op die manier heeft de jeugd een plek om binnen te zitten en wordt de verkoop gecontroleerd, dus alleen 18 plus en goed spul. Doordat de jongeren niet meer op straat gaan hangen, komt het veilige gevoel op straat ook weer terug. Een win-win situatie voor iedereen.”

Xpresso
Om zijn motivatie nog duidelijker te maken heeft Florian Wouter van Egmond uitgenodigd om te komen spreken. Hij is voorzitter van de stichting Het Dilemma en daarmee coffeeshophouder in Zwijndrecht. “De coffeeshop Xpresso is onderdeel van de stichting en wordt gedoogd in de gemeente,” vertelt hij. “Wij hebben een gecontroleerde verkoop, een plek waar gerookt kan worden en huisregels waar iedereen zich aan moet houden. Doen de klanten dat niet, dan wordt er niets verkocht. Dat zijn regels binnen de shop, maar ook daarbuiten.”

“Het roken van een jointje hoeft niet een verslaving te zijn. Het drinken van een glaasje alcohol maakt je tenslotte ook niet meteen verslaafd en het heeft in principe dezelfde werking,” legt Wouter uit. “Alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid, maar ook dat heeft een verdovende en uiteindelijk verslavende werking. Alcohol staat zelfs nog hoger op de lijst met meest gebruikte drugs dan cannabis of welke harddrugs dan ook.”

In Canada is onlangs het kweken van wiet gelegaliseerd. “Dat is daar zo populair dat het op is,” vertelt Wouter. “Daar wordt het vaker op andere manieren gebruikt omdat daar sowieso minder gerookt wordt. Daar verdampen ze het of stoppen ze het in eten. Dat zal hier waarschijnlijk ook op een gegeven moment het geval zijn.”

De opbrengst van de coffeeshop in Zwijndrecht wordt gebruikt om de shop draaiende te houden en om projecten te steunen die ervoor zorgen dat jongeren op het juiste pad terecht komen na een verslaving. Daarnaast geven de medewerkers via de overkoepelende stichting voorlichting aan ouders, leraren, jongerenwerkers en zelfs politieagenten.

Tegenstand
Het verhaal van Wouter en de positieve instelling van Florian zijn niet voor iedereen genoeg om overgehaald te worden. Bij de bijeenkomst zijn namelijk ook moeders van verslaafde kinderen aanwezig of mensen die vooraf al tegen het idee van een coffeeshop waren en niet overgehaald zijn door de presentatie. De grootste weerstand is de criminaliteit op het eiland. “Als je drugs gaat gedogen dan krijgen we nog meer criminelen op het eiland. Er wordt al zoveel gesloopt op straat, dat wordt dan alleen maar erger,” zegt een van de aanwezige tegenstanders.

“In Zwijndrecht was een drugsprobleem en toen is door de gemeente een coffeeshop geopend in de vorm van een stichting,” legt Wouter uit. “Daar was niet iedereen het mee eens en er was veel discussie over waar die dan moest komen. Maar hij kwam er wel en door de komst van Xpresso is er zicht gekomen op wie het koopt. Je raakt aan de praat met de koper, je bespreekt problemen en dan kun je ook kijken of je ze op een andere manier kunt helpen dan met drugs. Wij verkopen sowieso maar maximaal 5 gram per persoon per dag.” Daarnaast zijn er in de coffeeshop ook informatieboekjes en folders te vinden. “De jeugd gebruikt toch wel, coffeeshop of niet. Dan kun je het toch maar beter onder controle hebben in een ruimte waar verder niemand er last van heeft?”

Oplossing?
Uit onderzoek in Zwijndrecht blijkt dat de straatverkoop enorm is afgenomen met de komst van de shop en dat het dus een stuk veiliger is en voelt op straat. Toch blijven de aanwezige tegenstanders erbij dat de komst van een coffeeshop niet de oplossing is. “Kinderen en jeugd onder de 18 mogen dan geen drugs kopen in de coffeeshop, wat dan wel weer goed is, maar die kopen dan gewoon alsnog die troep uit de kofferbak van een vreemde. Daar los je dan toch het probleem niet mee op?” wordt er gezegd wat een verhitte discussie teweegbrengt en er ontstaat een welles-nietes situatie die niets oplevert.

“Florian, ik ben het niet eens met wat je wilt, maar ik heb er respect voor dat je je zo inzet voor de jongeren op het eiland,” zegt een vrouw.

Of er echt een coffeeshop zal komen op Goeree-Overflakkee is nog maar de vraag. En waar die dan zou komen is nóg een stap verder. Voorlopig is er nog niets besloten en heeft ook de gemeente nog niet laten merken dat de komst van een coffeeshop een mogelijkheid is. Als het aan Florian ligt is het niet de laatste keer dat dit onderwerp wordt besproken.

Reacties