Water is een groot onderdeel van de Nederlandse cultuur en ook op Flakkee speelt het een grote rol. Daarom de taak aan de 75 vmbo’ers van de Prins Maurits in Middelharnis om iets met al dat overtollige water te gaan doen.
Voor de derde keer doet de christelijke middelbare school mee aan het project Vakkanjer Explorer waarbij de leerlingen de opdracht krijgen om in teamverband een probleem op te lossen en uit te werken. De opdracht van dit jaar was het bedenken van een oplossing voor wateroverlast of een toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. Een opdracht die wordt beoordeeld op inzet, samenwerking, het idee, de uitwerking ervan, de materialen die gebruikt worden en de presentatie.
“Sinds oktober zijn de leerlingen hard bezig geweest om op een speelse manier kennis te maken met techniek. En niet iedereen is technisch aangelegd, maar dat hoeft ook niet,” vertelt Adwin van der Sluijs, leraar geschiedenis en gastheer van de presentatieavond. “Iedereen heeft andere skills en er zijn heel veel verschillende dingen te doen bij een project als deze. Er moet niet alleen gebouwd worden, het gaat ook om het schetsen van de plannen, er moet iets gepresenteerd worden, er moeten ideeën bedacht worden. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een steentje bijdragen en uiteindelijk gaat het om de samenwerking en het idee achter de uitwerking.”
Ideeën
Veel ideeën komen misschien een beetje op hetzelfde neer als het komt om verdamping, wateropslag en hergebruik, maar de uiteindelijke oplossingen zijn totaal verschillend uitgewerkt. De plannen, de materialen, iedereen heeft een eigen draai gegeven aan de opdracht en de uitwerking van de ideeën. De jury loopt dan ook rond om de uitwerkingen te beoordelen en om kritische vragen te stellen. “We vinden het belangrijk dat de leerlingen hun plan snappen en dat ze anderen kunnen overtuigen dat hun uitvinding de beste is,” zegt Martin van der Have, jurylid en Sales & Marketing Manager bij ABB Robotics.
LEES OOK: De leukste baan ter wereld - Eline heeft een honden uitlaatservice
Prijzen
Op een presentatieavond als deze is iedereen uiteraard een winnaar en krijgt iedereen dan ook een medaille als beloning. Maar toch worden er een paar nog extra benoemd. Zo krijgt één team van elke klas een taart om de goede samenwerking te vieren. Ook mocht het publiek een stem uitbrengen op wat volgens hen hét beste idee was. Maar de grote prijs kwam toch wel van de jury, bestaande uit Emile Koole van Koole Media Service, Martin van der Have van ABB Robotics, Evelien Meijnders was aanwezig namens de gemeente Goeree-Overflakkee, Kees Stoutjesdijk was erbij namens het Waterschap Hollandse Delta en als laatste de heer Goedegebuur, docent Nederlands op de Prins Maurits.
De jury benoemde, na het bekijken van de ideeën en het horen van de presentaties, de dames van Water Saving tot winnaressen van de avond. Thirsa de Jong, Elsedien Vroegindeweij, Femke Onderdelinden en Annelot Slingerland kregen een medaille, een beker en een cadeaubon. “We hadden niet verwacht dat we zouden winnen, maar we hebben ons best gedaan en we vonden het ook echt heel leuk,” zegt Thirsa. De meiden hadden het idee om regenwater op te slaan onder een terras in de tuin, dat water wordt dan gefilterd en kan vervolgens gebruikt worden voor de vaatwasser, wasmachine en wc. “Door de zonnepanelen op het dak hoef je ook geen extra energiekosten te betalen.”