“Ik heb de leukste baan ter wereld”

Foto: Sam Fish

Twaalf jaar lang werkte Eline van Stiphout (37) met veel plezier voor Huntsman Holland B.V. waar ze het transport regelde voor bulkcontainers. Tot ze ruim een half jaar geleden haar baan opzegde en de uitdaging aanging.

“Ik had al een paar jaar de droom om een eigen hondenuitlaat service te beginnen,” vertelt ze. De overstap van droom naar werkelijkheid was echter niet makkelijk. “Ik heb een aardige tijd zitten wikken en wegen, want het is toch een stukje zekerheid, een vaste baan met een vast en goed inkomen, dat je weggooit. Maar uiteindelijk heb ik toch besloten om het te doen,” legt Eline uit. “Ik heb in mei 2017 mijn baan opgezegd met een opzegtermijn van twee maanden. In die twee maanden ben ik aan de slag gegaan met de voorbereidingen; ik heb een mooie bus gekocht, op maat gemaakte professionele transport benches in de bus in laten bouwen, de bus laten bestickeren, ik heb een mooie website gemaakt en visitekaartjes en flyers gedrukt. Vanaf 1 augustus ben ik meteen aan de slag gegaan met mijn nieuwe bedrijfje.”

Goede start
“Ik had al vrij snel een aantal klanten die mij hun hond toevertrouwden,” zegt Eline blij. “Het zijn allemaal leuke, sociale honden die goed luisteren en fijn kunnen spelen met elkaar. Ik ga wandelen in overzichtelijke losloopgebieden zodat ik ze goed in de gaten kan houden en ze lekker vrij los kunnen lopen. Omdat de honden tijdens de groepswandeling loslopen hebben ze, voor de zekerheid, allemaal penning om hun halsband waar mijn naam en telefoonnummer op staan. Ik geef ze tussendoor ook altijd wat lekkers, dan weet je zeker dat ze bij je blijven, haha!”

LEES OOK: LIEF! Wethouder De Jong leest voor aan groep 1 en 2

Professioneel
Als je echt je beroep van wilt maken van honden uitlaten, dan komt er wel iets meer bij kijken dan alleen wandelen. “Ik heb de opleiding ‘Gediplomeerd Hondenuitlaatservice’ gevolgd aan de Martin Gaus Academy in Lelystad,” vertelt Eline. “Je krijgt les in vier modules; rassenkennis, roedelgedrag, EHBO voor honden en veilige uitlaatservice met wet en recht. Het was een fijne opleiding waar ik een hoop heb geleerd. Met mijn diploma en de nieuwe kennis die ik heb opgedaan ga ik vol vertrouwen met de hondjes op stap.”

Groepswandeling
Voordat Eline gaat wandelen met een nieuwe hond is er eerst een kennismakingsgesprek bij de eigenaar thuis. “Dit is om elkaar te leren kennen en vragen van weerszijden te kunnen beantwoorden. Ik stel vragen over bijvoorbeeld het karakter van de hond, of de hond sociaal is, of er angsten zijn of andere bijzonderheden waar ik rekening mee moet houden, etc.” Daarna volgt er een gratis proefwandeling die alleen samen met Eline en Eline’s hond Stippy is. “Op deze manier kan de nieuwe hond aan mij en aan de bus wennen en kan ik zien hoe de nieuwe hond zich onder meer gedraagt naar andere honden toe.”

“Ik doe twee groepswandelingen op een dag, maar die groepen zijn niet altijd hetzelfde, want niet elke hond gaat elke dag mee,” legt Eline uit. “Daarnaast kan het zijn dat niet alle honden met elkaar overweg kunnen. Zoiets weet je pas na een eerste wandeling. Daarom is een proefwandeling erg belangrijk.” Eline houdt de groepen klein. “Ik wandel met maximaal vijf à zes honden per groep zodat ik iedere hond de juiste aandacht kan geven.” En alle honden zijn welkom? “Ja, als ze maar sociaal zijn en goed luisteren naar de basiscommando’s,” zegt Eline.

Uitkomst
De reden dat mensen een uitlaatservice voor hun hond nemen zijn verschillend. “Sommige baasjes werken of zijn om andere reden, al dan niet tijdelijk, veel van huis. Er zijn ook baasjes die thuis zijn, maar die hun trouwe viervoeter gewoon een leuk uitje gunnen. Ook komt het voor dat baasjes hun maatje zelf niet kunnen uitlaten, bijvoorbeeld door een gebroken been of ouderdom. Dan is een hondenuitlaat service echt een uitkomst.”

LEES OOK: Vanaf februari beleef je De Ramp veilig in VR

Trots
Eline’s man vindt het ook erg leuk wat ze doet. “Hij liet gisteren nog weten hoe trots hij op me is,” vertelt ze blij. “Hij heeft mij in het hele proces enorm gesteund, heeft me geholpen bij het maken van de beslissing om dit te gaan doen en uiteindelijk ook bij het opzetten van mijn bedrijfje. Hij vindt het echt heel erg leuk wat ik doe en is ontzettend blij voor me.”

“Ik geloof zeker dat ik de leukste baan ter wereld heb, ja,” vindt Eline. “Ik ben gek op honden en wandelen in de natuur, weer of geen weer, dus dat ik deze twee passies kan combineren is echt geweldig!”

“Een favoriete hond in mijn groepjes? Nee, niet echt. Ze zijn allemaal lief hoe ze zijn, hebben allemaal hun eigen karaktertjes en dus zijn ze allemaal leuk!” aldus Eline.

Hondenuitlaatservice Ouddorp focust zich op Stellendam, Goedereede en Ouddorp en is te vinden via www.hondenuitlaatserviceouddorp.nl, Facebook en Instagram.

Reacties