Beleef de Ramp in zes minuten

Foto: Sam Fish

Een van de bovenruimtes van het Streekmuseum in Sommelsdijk stond weer lekker vol op zaterdag 3 februari. Daar werd namelijk een speciale ruimte geopend.

Door Sam Fish

De Watersnoodramp is een belangrijke gebeurtenis geweest op Goeree-Overflakkee, en dat is zacht uitgedrukt. Veel mensen hebben die nacht niet overleefd en het aantal mensen dat het wel kan navertellen wordt steeds kleiner. Het Streekmuseum heeft de handen ineen geslagen met Bureau Maslov om de gebeurtenissen van die nacht levende te houden. Op een veilige manier.

Het idee om de Ramp tot leven te brengen met behulp van Virtual Reality (VR) kwam al in 2015. Er werd een projectgroep opgericht, de financiën werden verzameld en de precieze gebeurtenissen werden in kaart gebracht. Nu, drie jaar later kan die bewuste nacht ontzettend levendig, maar geheel veilig, opnieuw beleefd worden door jong en oud.

“Het is de Watersnoodramp door de bril van nu,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, die de eer had om de nieuwe ruimte officieel te openen. “De afgelopen weken hebben we veel verhalen gehoord van mensen die het hebben beleefd met de bril van toen. De verhalen zijn onmenselijk en blijven aangrijpend. Het is dan ook belangrijk om erbij stil te blijven staan.”

“Er vielen veel slachtoffers, jong en oud, leeftijd telde niet en het water maakte geen onderscheid,” gaat ze verder. “We mogen niet vergeten wat natuurgeweld kan aanrichten. Het is mooi om te zien hoe het Streekmuseum de verhalen doorvertelt. In het museum kun je de Ramp op een respectvolle manier herbeleven.”

LEES OOK: J.C. van Gent wint appeltjeswedstrijd

Voor veel mensen is de Ramp een verhaal dat ze hebben gehoord, maar dat is nu verleden tijd. “Je kunt het nu herbeleven,” zegt de burgemeester. “De gemeente hecht veel waarde aan cultureel erfgoed en innovatie en met dit project gaan die twee hand in hand.”

Beleef het
De hele VR-beleving van de Watersnoodramp duurt zo’n zes minuten. Neem plaats op de stoel, zet de bril en koptelefoon op en je waant je in die bewuste februarinacht van 1953. “Op een gegeven moment zie je het water zo hoog komen, dat is heel apart. Maar als je dan op staat van je stoel dan kom je ineens weer boven het water uit. Het is heel bijzonder om mee te maken,” aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

“Deze VR-beleving is totaal vernieuwend. Het zijn mensen in een computerwereld. En ook computerbeelden afgewisseld met echte beelden,” legt Bertrand van den Boogert uit namens het museum. “Daarnaast is er ook een spelelement waarbij je moet proberen uit het water te komen door op te staan.”

De Watersnood in VR is een vaste opstelling in het Streekmuseum in Sommelsdijk. Het museum is tot maart geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. “Vanaf maart hebben we weer de reguliere openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdagochtend,” aldus Bertrand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen