Vertoning Portret van een Eiland

De cast en crew bij de première
Foto: Sam Fish

Tijdens Open Monumentendag op 9 september aanstaande zal de documentaire Portret van een Eiland, die in 2016 in première ging, opnieuw vertoond worden op verschillende locaties over het gehele eiland.

Goeree-Overflakkee en haar inwoners kennen een diepgaande relatie met water, in voor- en tegenspoed, vroeger, nu en in de toekomst.‘Portret van een eiland’ vertelt dit unieke en meeslepende verhaal in vijf korte films: in elke film is een inwoner geportretteerd.

Portret van een eiland
In een documentairereeks van vijf korte ‘belevingsfilms’ portretteert regisseur Jeroen Pool (bekend van documentaires voor onder andere  de VPRO en Klokhuis) het verhaal van Goeree-Overflakkee steeds via het persoonlijke verhaal van één eilandbewoner. Voor elke fase vertelt een eilander zijn/haar verhaal. Zo komt Cor Kik aan het woord over de watersnoodramp; Zwemdocente Ellen Knöps vertelt over de noodzaak van zwemles; Rianne van der Valk en Ted de Jager nemen de kijker mee naar de recreatieve kant van water; Ex-visser Jaap Tanis doet zijn verhaal over de uitdagingen die zijn familiebedrijf kent in de visserij; Verloskundige Heleen de Geus-Goedegebuur wordt tot slot gevolgd tijdens haar werk, dat steeds een nieuw leven brengt.
Filmmaker Jeroen Pool laat de kijker zo kennismaken met het eiland, haar prachtige erfgoed en de intrigerende verhalen die daarbij horen. Al dat erfgoed is verbonden door die ene link: water.

LEES OOK:  CuraMare beweeg(t)week!

Op zes locaties te bekijken op zaterdag 9 september
Tijdens Open Monumentendag openen vele locaties hun deuren. De documentaire is op die dag te zien bij

  • het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Kerkstraat 4-12 in Sommelsdijk,
  • Molen De Korenbloem, Westdijk 1 in Sommelsdijk,
  • Molen Windvang, Goereeseweg 5 in Goedereede,
  • Schuur van Son, ingang via Stationsweg 14 in Dirksland,
  • Molen Windlust, Achthuizensedijk 53 in Achthuizen,
  • Boerderij de Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen,
  • Fort Prins Frederik, Havendijk 16 in Ooltgensplaat (tevens rondleiding met wijn en spijzen)

De meeste locaties vertonen de films doorlopend, in boerderij de Ouwe Stee is echter de documentaire te zien om 11.30 uur en om 14.00 uur.

Ook na 9 september zijn de films op veel locaties op het eiland te bekijken.
Kijk voor meer informatie op: www.geschiedenisvanzuidholland.nl/goeree-overflakkee  | www.portretvaneeneiland.nl

Reacties