Super feest voor vluchtelingen

Foto: Sam Fish

Het einde van het schooljaar is in zicht, de Ramadan is voorbij, er zijn diploma’s behaald en inburgeringsinstelling Dahlia Burgerschap heeft een keurmerk van drie sterren behaald. Dat vraagt om een feestje!

Bij binnenkomst komen er verschillende onbekende geuren van buitenlandse gerechten je neus binnen en draait er Arabische muziek op de achtergrond. Zo’n 160 volwassenen en kinderen die de afgelopen twee jaar Nederland zijn binnengekomen zitten om tafels, gezellig kletsend en smullend van zelfgemaakte hapjes.

Achttien cursisten hebben het KNM-diploma behaald, een onderdeel van de inburgeringscursus die zij volgen bij Dahlia Burgerschap. Na de uitreiking van de diploma’s worden alle kinderen meegenomen naar het springkussen in de sporthal. Maar ook aan de volwassenen is gedacht.

LEES OOK: Project Prinses Margrietstraat Middelharnis eindelijk afgerond

“Er is een bowlingwedstrijd waarbij prijzen te winnen zijn,” vertelt Ingrid van Wijk, zij zorgt voor de leerlingenadministratie bij Dahlia Burgerschap. “Ze kunnen een ritje maken met een huifkar en natuurlijk kan er heerlijk gegeten worden. Iedereen heeft zelf hapjes gemaakt en die meegenomen, dus het zal zeker wel smaken!”

Inburgering
Het feestje wordt gegeven door inburgeringsinstelling Dahlia Burgerschap, bij wie de aanwezigen lessen volgen. “Een inburgeringscursus bestaat uit het gedeelte ‘Kennis Nederlandse Maatschappij’, daar komt lezen, spreken, luisteren en schrijven nog bij en dan als laatste onderdeel krijgen ze een ONA-cursus waarbij de cursisten onder begeleiding de weg naar de arbeidsmarkt gaan uitstippelen,” legt Salim Bakbachi uit, hij is directeur bij Dahlia Burgerschap. “Ze moeten een portfolio samenstellen, er wordt gekeken of er nog diploma’s behaald moeten worden en als examen wordt er een uur lang controlevragen gesteld over hun vakgebied. En dan moet het zoeken naar een baan nog beginnen. Het duurt dus wel even voordat deze mensen volledig op eigen benen staan.”

De meeste diploma’s die de vluchtelingen in eigen land hebben behaald zijn hier minder waard. “Het universiteitsniveau in Syrië is hier HBO, dus er moet heel wat ingehaald worden. Maar om ze toch al mee te laten draaien in de samenleving, doen ze vrijwilligerswerk bij verschillende instanties. Het helpt hun taalgevoel door het geklets met collega’s, ze raken in contact met mensen en ze vinden een plekje in de maatschappij,” vertelt hij.

Voor de kinderen is het iets andere koek. “Kinderen tot 12 jaar gaan naar de basisschool en gaan dan gewoon verder naar het voorgezet onderwijs. Kinderen tussen de 12 en de 18 jaar die Nederland binnenkomen gaan naar een internationale schakelklas. Ze krijgen dan twee jaar lang, vijf dagen in de week Nederlandse les. Daarna stromen ze in op het middelbaar of MBO,” aldus Salim Bakbachi.

LEES OOK: De Diekdagen komen er weer aan!

Vooroordelen 
“De vluchtelingen hebben vaak te maken met vooroordelen en dat is jammer,” vindt Ingrid. “Mensen roepen vaak ‘Ze krijgen alles gratis en ze pikken onze huizen in’ en dat is helemaal niet waar. Ze krijgen helemaal niks. Deze mensen hadden in hun land een geweldige baan, misschien zelfs een eigen bedrijf, een mooie auto voor de deur, een eigen huis, noem het maar op. Maar omdat het daar niet veilig is moesten ze daar weg. Ze komen in Nederland aan en ze beginnen al meteen met een schuld van 5.000 euro voor hun huis, de inboedel en de aankleding ervan. Dan moeten ze via DUO een inburgeringscursus volgen waarvoor ze nog eens 10.000 euro moeten lenen. Dus ze zijn nog niet gesetteld of ze hebben al torenhoge schulden staan. Je wordt niet zomaar een vluchteling, mensen zouden eens wat meer inlevingsvermogen mogen tonen. Ik denk namelijk dat er maar weinig mensen zijn die zich kunnen inbeelden wat deze mensen al hebben doorgemaakt op een soms hele jonge leeftijd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen