Prinses Margrietstraat eindelijk af

Foto: Sam Fish

In 2009 werden bij Woongoed GO de eerste plannen besproken tot het vernieuwen van de Prinses Margrietstraat in Middelharnis. In 2013 werd het eerste huis uit de straat gesloopt. En nu, in 2017, is het project eindelijk helemaal klaar.

Voorheen stonden er in de Prinses Margrietstraat 16 Zweedse Woningen, nu staan er 9 eengezinswoningen, 1 mindervalidewoning, 11 seniorenwoningen en 4 Zweedse Woningen.

Feest
Om te vieren dat de verbouwing van de straat af is werd er woensdagmiddag 5 juli een groot feest gegeven. “We verzamelen eerst alle betrokkenen op ons kantoor aan de Landbouwweg in Middelharnis,” vertelt Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder van Woongoed GO. “Daar halen we onder het genot van een drankje herinneringen op aan het hele proces en dan wandelen we met de hele groep naar de Prinses Margrietstraat. Daar worden stenen onthuld waarop staat wie de eerste steen heeft gelegd en er worden bordjes op de Zweedse Woningen geplakt met daarop de naam van een streek of dorp in Zweden.”

LEES OOK: Veilig appen met de dokter of huisarts!

Zweedse Woningen
De Zweedse Woningen aan de Prinses Margrietstraat dragen een geschiedenis met zich mee. “Ze zijn aan Goeree-Overflakkee geschonken door het Zweedse Rode Kruis ten tijden van de Watersnoodramp,” vertelt Simon. “Het waren noodwoningen, uiteindelijk hebben ze 64 jaar gestaan. Het was hoognodig dat ze vernieuwd werden.”

De woningen zijn ook precies hetzelfde teruggebouwd, alleen de bewoners merken een kleine verandering. “De badkamer is vergroot doordat het kleine kamertje erbij genomen is. Nu hebben we dus twee in plaats van drie slaapkamers boven. Maar de grotere badkamer was meer dan welkom,” laat Lennard Noteboom weten. Hij is de enige oude bewoner die mee is gegaan naar de nieuwe woning. “Ik trok in op nummer 21 en had net alles opgeknapt en ingericht en toen kreeg ik ineens een brief dat ik eruit moest omdat het gesloopt ging worden, daar waren we natuurlijk niet blij mee,” vertelt hij. Samen met paar bewoners en buurtgenoten heeft hij toen geprobeerd de sloop tegen te houden, wat deels gelukt is. “Er zou maar één blokje van twee Zweedse Woningen blijven staan, wij wilden dat er drie blokken bleven staan, uiteindelijk hebben we een compromis gesloten en zijn er twee blokjes van twee woningen blijven staan.”

Gelukkig hoefde Lennard niet naar een tijdelijke woning te verhuizen. “Ik heb het zo kunnen regelen dat ik in mijn huis op nummer 21 kon blijven zitten totdat nummer 19 helemaal klaar was. Daarna is dus mijn oude huisje gesloopt,” legt Lennard uit. “Ik kreeg de kans om weer terug te gaan naar mijn oude stulpje, maar ik zat hier toch eigenlijk wel lekker, dus ik heb besloten hier te blijven. Het is mooi, rustig en in de straat waar ik geboren ben.”

Reacties