Cursus over de Literaire held

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen.

Maandagavond 9 januari 2017 start de KCE een avondcursus over de literaire held. De docente is Dagmar Pegels-Duine.

Wat maakt een held een held? Moet je knap of sterk zijn? De KCE behandelt bekende en minder bekende teksten van hoofse ridders uit de middeleeuwen tot aan dubieuze verzetshelden uit de twintigste eeuw.

LEES OOK: Sjaak Bral viert jubileum in Diekhuus

Van Batman tot Mega Mindy: helden kennen we allemaal. Maar wat maakt een held tot een held? Moet je knap zijn of sterk? Of is een groot rechtvaardigheidsgevoel belangrijker? Het zal geen verrassing zijn dat ook onze voorouders elkaar spannende verhalen vertelden waarin helden en schurken een rol speelden. Maar hoe die helden eruitzagen en zich gedroegen, verschilde per periode.

In de middeleeuwen waren vooral trouw (aan de koning én aan God) en hoofsheid belangrijke waarden. Dat zien we dan ook terug in de literaire helden uit die tijd. In het verhaal Karel ende Elegast is Elegast een held omdat hij trouw blijft aan zijn koning, ondanks dat hij door hem vals beschuldigd en verbannen werd. De schurk in het verhaal beraamt een complot om koning Karel te doden en de troon op te eisen.

In deze cursus gaan we op reis door de tijd om helden uit verschillende perioden van de Nederlandse literatuur te leren kennen. We behandelen bekende en minder bekende teksten en bekijken aan de hand van de personages de kenmerken van de literatuur uit die tijd. In drie avonden maakt u kennis met een breed spectrum aan helden: van de hoofse ridders uit de middeleeuwen tot dubieuze verzetshelden uit de twintigste eeuw.

LEES OOK: 10 december GO Pink Movie Night & Borrel in Diekhuus

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 37,50,-. De cursus bestaat uit drie maandagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur. De cursusdata zijn: 9, 16 en 23 januari in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat R. Zoomers  06 – 41365591 of mailen naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Reacties

Cookieinstellingen