Sjaak Bral viert jubileum in Diekhuus

Foto: Ministerie van Beeld

Op 30 november staat cabaretier Sjaak Bral in de Rabobankzaal van het Diekhuus in Middelharnis met zijn oudejaarsvoorstelling Vaarwel 2016!

Interview door Leanne Duiven en Jurre Engbers

Sjaak, de meester van het actuele cabaret, verzorgt al twintig jaar non-stop achter elkaar zijn oudejaarsconference in de Nederlandse theaters. “Een oudejaarsconference is een fantastische happening. Een afgebakende periode, een moment van bezinning, nog één keer omkijken naar wat er goed en slecht ging. Daar gaat een helende werking van uit”, aldus Sjaak. Het jaar 2016  – met een lach, een snik en een moraal.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wauw je 20e oudejaarsconference. Nog geen spoortje verveling?
“Nee, absoluut niet, ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik het ontzettend leuk vind. Het is een feest om elk jaar samen met de mensen het afgelopen jaar af te sluiten. In een jaar gebeurt veel, zowel positieve als negatieve dingen. Niet alle gebeurtenissen lenen zich voor een grap, soms is een moment van stilte ook al genoeg. Ik zie het ook als een innerlijke noodzaak, samen een leuke avond hebben.”

LEES OOK: 10 december GO Pink Movie Night & borrel 

Is er een morele grens die niet overschreden mag worden?
“Er is een grens en die bepaal je samen met het publiek. Om er vervolgens lekker over heen te gaan. Het heeft geen zin om er met een gestrekt been in te gaan als je daarmee je doel niet bereikt: het afgelopen jaar evalueren. Wat is er goed gegaan? Wat kan er volgend jaar beter? Daarom wil ik eerst heel hard lachen met mijn publiek en daarna er eens goed voor gaan zitten. Ik schiet in al mijn shows met hagel, ik ga van een hele flauw grap naar een intelligente grap. In de loop der jaren zijn mijn grappen wel verandert, ze zijn een stuk harder geworden. Dat ligt niet alleen aan mij, maar ook aan de samenleving. Die wordt steeds harder.”

Moet je persoonlijk ook mee veranderen?
“Ik heb veel kilometers moeten maken voordat ik hier ben gekomen. Ik heb nooit een opleiding gevolgd of een kunstje geleerd op de kleinkunstacademie of iets dergelijks.  Ik ben een jongen van de straat, een ‘self-made cabaretier’. Je zou mijn carrière kunnen omschrijven als een soort spekkoek. Het is laagje voor laagje opgebouwd en ik leer almaar  nieuwe dingen bij. Hierdoor ben ik niet afhankelijk van anderen en heb ik niets met anderen te maken.”

Ondanks dat je bewust of onbewust mee verandert blijft Den Haag een grote rol spelen in je shows.
“Ja, Den Haag speelt altijd een grote rol in mijn shows. Ik ben een Haagse komiek. Liever de grootste lul van Den Haag dan de zoveelste lul in Amsterdam.”

LEES OOK: CuraMare Kerstmarkten op Flakkee

Omdat je al enkele jaren meegaat zullen er ook bepaalde trends zichtbaar zijn.
“De mens verkeert in een permanente staat van paraatheid. We zijn 24/7 online en dat begint het gedrag van mensen zichtbaar te beïnvloeden. Een smartphone doet al veel met mensen. De mensen bij wie je bent, daar sluit je je voor af. Terwijl je juist sociaal bent tegenover mensen die er helemaal niet zijn. De virtuele realiteit is geen vervanger voor samenzijn. Je kan overal apps voor bedenken, maar niet voor een simpele hand of een knuffel. Toch lijkt de machine lijkt het te winnen van de mens.”

Kaarten voor de voorstelling in het Diekhuus op woensdag 30 november zijn verkrijgbaar via www.hetdiekhuus.nl. Aanvang 20.15 uur.

sjaak-bral2

Reacties