Portret van een Eiland in première

De cast en crew bij de première
Foto: Sam Fish

Een drukte van jewelste in het Diekhuus waar op vrijdagochtend 9 september de documentaire Portret van een Eiland in première is gegaan.

In de documentaire komen in twintig minuten vijf levenscycli aan bod die te maken hebben met het water. Cor Kik vertelt over de aangrijpende verdrinking van zijn broertje, badjuf Ellen Knöps vertelt over de noodzaak van zwemlessen, Jaap Tanis vertelt over de visserij, Rianne van der Valk en Ted de Jager hebben het over de recreatieve kant van het water en verloskundige Heleen de Geus wordt gevolgd tijdens haar werk.

LEES OOK: Van kade tot kade tijdens Open Monumentendag

“We kunnen blij zijn met de uitkomst van het project. Deze documentaire brengt heel mooi in beeld hoe we hier op het eiland samenleven met het water”, zegt burgemeester Ada Grootenboer. Wethouder Gerrit de Jong voegt daaraan toe; “Het is een cadeautje voor het eiland en een cadeautje voor ons allemaal. Ga dit zeker bekijken”.

Documentaire
De documentaire is tot stand gekomen door subsidie van de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. “We zijn ongeveer een jaar bezig geweest met dit project en ik heb ongeveer vijftig mensen gesproken. Daarvan zijn er vijf in de documentaire gekomen, maar de andere 45 mensen hebben mij wel geholpen het eiland te leren kennen”, zegt regisseur Jeroen Pool. “Als ik mij één ding besefte tijdens het filmen van deze portretten, wat ik echt heel gaaf vind, het was geen typisch filmplan of informatiefilmpje voor de VVV. Dit was veel meer dan dat, veel intenser, en ik ben de erfgoedlijn, de gemeente en de provincie erg dankbaar voor deze kans.

LEES OOK: Presentatie nieuw boek van Saskia Maaskant

Gaat het zien
De eerste vertoningen voor het grote publiek vinden plaats tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Dan is de korte film in het oude Raadhuis van Middelharnis te zien van 11.30 tot 12.30 uur en in het Museum R.T.M. in Ouddorp van 14.00 tot 15.00 uur.

Ook na 10 september is de film op veel locaties op het eiland te zien zoals in de bibliotheken en het Streekmuseum in Sommelsdijk. Vanaf maandag 12 september is de documentaire ook te vinden op de website portretvaneeneiland.nl.

Reacties