Goedemorgen, het is vandaag donderdag 29 februari

Foto: Sam Fish

Vier jaar lang hebben we op deze dag moeten wachten, het is eindelijk 29 februari. Maar waarom hebben we deze dag maar eens in de vier jaar?

Door Sam Fish

Een tropisch jaar is de gemiddelde tijd tussen twee passages van de zon door het lentepunt. Zo’n tropisch jaar duurt echter niet precies 365 dagen, maar om precies te zijn 365,2421875 dagen. Dat is dus ongeveer 365 en een kwart dag. Dat is precies waarom we eens in de vier jaar een schrikkeldag hebben, dan halen we die vier kwartjes bij elkaar en lopen we weer goed.

Het idee voor de schrikkeldag werd voorgesteld in het decreet van Canopus van 6 maart 237 v.Chr.. Hiermee zou de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger aansluiten met de seizoenen. Het werd eerst in de juliaanse kalender toegepast als een extra dag die na 23 februari werd ingevoegd. Daardoor zou februari eens in de vier jaar 29 dagen duren. Echter was dit een nummerloze dag, want na deze extra dag was het gewoon 24 februari en eindigde februari gewoon op de 28ste dag. Pas later stapte men van de nummerloze dag af en kreeg de schrikkeldag een eigen datum. En sinds dien hebben we eens in de vier jaar een 29 februari.

Een leuk weetje trouwens: In verschillende culturen, waaronder in Nederland en Noorwegen, is de schrikkeldag een dag waarop vrouwen mannen mogen uitnodigen voor een afspraakje. Dit geldt ook voor het huwelijksaanzoek!

Weerbericht

De dag begint met wat regen, maar al snel wordt het droger. De bewolking houdt wel aan en vanmiddag is er nog een kleine kans op wat buitjes, maar veel zal het niet zijn. Richting het einde van de middag komt er meer ruimte voor buien, maar er zijn zeker ook droge perioden. De temperatuur ligt vandaag rond de 10 graden. Er waait een windkracht 4 uit het zuiden.

Bron: Weerplaza.nl

Houd de agenda in de gaten!

Het voelt misschien niet altijd zo, maar er is elke week wel iets te doen op het eiland. En de activiteiten die wij binnenkrijgen, voegen we meteen toe aan de agenda. Check die daarom zeker regelmatig. Hij wordt bijgevuld zodra er een evenement wordt ingestuurd. En dat kun jij ook doen! Ben je iets aan het organiseren en wil je het in onze agenda hebben? Stuur dan alle informatie in een e-mail naar [email protected].

Check hier de volledige agenda! En let goed op, er staan ook activiteiten in waarbij je je vooraf moet aanmelden!

Thema van de dag

Het is vandaag ook de dag van de zeldzame ziekten, RSI en geroosterd brood.

En we kijken even terug naar de geschiedenis. Want op deze dag in…

  • 1712 werd deze dag in Zweden opgevolgd door 30 februari. Op die manier konden ze terug naar de juliaanse kalender. In 1753 gingen ze toch over op de gregoriaanse kalender. In dat jaar werd 17 februari opgevolgd door 1 maart.
  • 1980 werd een pand in de Vondelstraat in Amsterdam na ontruiming opnieuw gekraakt. Hierdoor breken de eerste krakersrellen uit.
  • 1972 was de Amerikaan Hank Aaron de eerste honkbalspeler die een jaarcontract van 200.000 dollar tekende.

Uitgelicht

Maart staat voor de deur en dat betekent maar één ding: een nieuwe maand met nieuwe afsluitingen. Deze maand gaat namelijk de Heinenoordtunnel weer twee weekenden dicht in verband met werkzaamheden. Maar dat is niet alles, ook de N59 gaat tijdelijk dicht. De berm wordt namelijk verhard zodat hulpdiensten er veilig langs kunnen.
En sinds een tijdje hebben we een drugsteam op Goeree-Overflakkee. Deze mensen brengen aan de hand van meldingen bezoekjes aan woningen om te kijken of er drugs in huis is. Onlangs hebben ze drie woningen bezocht in Middelharnis en Melissant en alle drie de keren was het raak. Er is een hoop drugs in beslag genomen.

Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook!

Jarig

En er zijn vandaag natuurlijk ook mensen jarig. Deze mensen mogen vandaag genieten van een lekker stukje taart. Gefeliciteerd!

  • Miro Kloosterman – Acteur en model – 44
  • Andries Kramer – Schaatser – 52
  • Sandy Wenderhold – Uitgever – 56
  • Karen Robinson – Brits-Canadees actrice – 56
  • Pieter Jansen – Dirigent en pianist – 68
  • Sonja Barend – Presentatrice – 84

Dossier: De dag van
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen