Stroopbrokken; daar ben je even zoet mee

Foto: Sam Fish

Een jaar geleden reageerden Malinka Jonkers (48) en Greet Maas (70) allebei op een oproep van het Streekmuseum voor nieuwe makers van de Flakkeese Stroopbrokken.

De tweede kenden elkaar vanuit het dorp, maar kwamen nooit bij elkaar over de vloer. Tot een jaar geleden, sinds dien zorgen de dames er elke week voor dat er elf zakjes van zo’n 150 gram Stroopbrokken worden gemaakt zodat die in het Streekmuseum verkocht kunnen worden.

“Ondanks de ongemakken vinden we het heel erg leuk om te doen”, zegt Greet. “Het is spannend, want de stroop mag niet aanbranden, maar je moet de pan ook weer niet te vroeg van het vuur halen, want dan mislukt alles. En daarnaast is het ook heel erg mooi om zoiets ouderwets als de Stroopbrokken weer tot leven te brengen”. “Het maken van de Stroopbrokken doet best wel pijn aan je handen”, gaat Malinka verder. “De stroop komt natuurlijk van het vuur af en als je het laat afkoelen wordt het hard en kan je er niks meer mee doen. Echt wennen doet het niet, maar daarom is het ook zo fijn dat wij het met z’n tweeën kunnen doen, dan kan er een draaien en kneden en de ander kan dan even de handen koelen in koud water. En zo wisselen we af”.

LEES OOK: Schrijftalent gezocht die mee willen werken aan de website!

Speciaal
De Flakkeese Stroopbrokken gaan al eeuwen mee en het recept en de handelingen worden dan ook van moeder op dochter doorgegeven. Zo ook Ria Broeders, tot ongeveer een jaar geleden maakte zij de Stroopbrokken voor het Streekmuseum. Ria leerde het van haar oma en moest haar als kind ook altijd helpen met het maken van de Stroopbrokken. “Ik denk dat je het op een gegeven moment wel zat bent als je je hele leven Stroopbrokken moet maken. En als iets moet is het sowieso al snel niet leuk meer”, vertelt Greet. “Maar wij nemen het graag van haar over”.

“Ik had eerst op het internet opgezocht hoe het moest, maar het bleef maar mislukken, want de recepten en de handelingen op het internet, daar wordt je eigenlijk niet wijzer van. Toen heb ik contact opgenomen met Ria en zij heeft het ons geleerd. En als je eenmaal weet hoe het moet dan is het best makkelijk. Het is een handigheidje, je moet het maar weten”, zegt Malinka. “Maar als er nog meer mensen zijn die graag Stroopbrokken willen leren maken, dan willen wij het best laten zien. Gewoon even contact opnemen met het Streekmuseum en dan komt het helemaal goed”.

“Die overlevering van mens tot mens en ook door de generaties heen, dat is toch wel het mooiste aan de Stroopbrokken”, vindt Greet. Malinka is het daar mee eens: “Klopt, maar ook het werk dat je verricht en de voldoening die je krijgt als mensen de zakjes tegenkomen. Het is een goedkoop streeksnoepje wat je eigenlijk nooit tegenkomt, maar als het ergens te koop is, dan is het ook binnen een paar uur uitverkocht”.

Stroopbrokken

Te koop
De Flakkeese Stroopbrokken zijn, zo lang de voorraad strekt, altijd te koop bij het Streekmuseum aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Maar ook tijdens speciale markten. “Tijdens de Menheerse Havendag waren de zakjes te koop bij het kraampje van het Streekmuseum, je kon daar ook in klederdracht op de foto”, zegt Malinka. “En we zijn nu bezig om zakjes te maken voor tijdens de Portdagen in Goedereede op zaterdag 18 juni”.

Recept
Het maken van de Stroopbrokken is een handigheidje waar je je hoofd bij moet houden. Alle handelingen zijn te zien in de video hieronder. De benodigdheden zijn drie grote opscheplepels azijn, drie grote opscheplepels stroop, vierhonderd gram suiker en een klontje boter. Is het gelukt? Stuur een foto in, vinden de dames hartstikke leuk om te zien!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen