Wil je een dorpsfeest meemaken waarbij het verleden en heden met elkaar zijn verbonden? Dan moet je op vrijdag 19 augustus bij de Holle Bolle Dag zijn in het historische centrum van Sommelsdijk.
Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk. Het dorp zal geel-blauw kleuren. Kerk en molen zullen letterlijk in de schijnwerpers staan. Om 14.00 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag door het zingen van een lied bij het aangeklede beeld van het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat.
Op de Voorstraat is er een grote braderie met op het Marktveld diverse oude voertuigen en antieke fietsen. Waaronder ook het Grasklokje van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM). Er is voor jong en oud volop vermaak. Het geheel wordt omlijst met tal van muziekoptredens.
Rond de haven is er een gezellige ambachts- en streekmarkt. Van bezem binden tot mosterd maken. En van rabarberchampagne uit Stellendam tot een demo van ouderwets sokken breien. Ben je toe aan wat wilds? Er is een wildproeverij van onder meer gans en zwijn en als zoethoudertje worden er Zeeuwse babbelaars verkocht in deze voormalige Zeeuwse enclave. Laat je kinderen schminken op de Kaai en laat ze limonade melken uit een koe in de Kerkstraat.
Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In klederdracht worden de bezoekers welkom geheten en voorzien van een versnapering op het terras.
De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum. Tijdens de vorige Holle Bolle Dag werd voor meer dan 70 kilo aan kruukplaetjes gebakken. Zullen ze dit jaar het record verbreken??
Om 15.00, 16.00 en 19.00 uur worden er op het Marktveld toneelstukjes opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol”. Het moraal van het verhaal zorgt voor een vrolijke noot. In het museum zelf is een speelgoedexpositie te bekijken. Ook zal daar de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn! De schatvinder Arco vertelt ter plaatse zijn verhaal!
Maar niet alleen het museum is deze dag geopend. Ook de grote kerk opent tijdens Holle Bolle dag haar deuren. Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de vijftiende eeuw en bekijk en beluister het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821.
Wil je Sommelsdijk eens van de andere kant bekijken? Ga dan zeker de kerktoren op of laat je elk uur rondleiden door een ervaren gids door de historische kern. Deze start elk heel uur bij het Streekmuseum.
SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, stelt haar gebouw De Doele open tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag. Er ziet daar beelden van oud Sommelsdijk en er is een expositie van leden van de fotoclub “De Rare Kiek”. Buiten het gebouw is in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras te vinden.
Leden van de Sociëteit Rethorica zijn deze dag uitgedost als de voormalige rederijkers. Zij geven uiting door middel van sketches en/of liederen. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes. Want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.
Nog meer dorst? Schuif dan aan op het terras van MSV Flakkee op de Kaai. Fiets dan ook samen een rondje rond het eiland op de vastgemaakte wedstrijdfietsen. Wie is het snelst het eiland rond? Dit gebeurt allemaal onder begeleiding van de mannen van de Ronde Tafel.
Ben je aan de haven veel energie verloren? Dan is een vers visje kopen bij Jan de Visman zeker verstandig om erna een bezoek te brengen aan de molen. In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland geopend voor publiek.
Halverwege de Voorstraat is de Remonstrantse Kerk te vinden. Hier is een expositie te bezoeken met werken van Cor Lokker. Hij presenteert een serie foto’s met indrukwekkende beelden van Papua. Voor de kerk staat een kraam en in de kerk staan tafels waarop allerlei kunstobjecten staan uitgestald voor de verkoop. En als klap op de vuurpijl is daar ook nog een expositie van de kleigroep “Steengoed” met vazen.
De gehele dag is er muziek. Vanaf de muzikale opening om 14.00 uur tot 17.00 uur loopt het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie. Zij zorgen voor de vrolijke noot. Evenals de klanken van het draaiorgel van Cees Rossen junior. ’s Avonds om 19.30 en 20.30 uur zijn er optredens van Sax a’Holic. En om 20.00 en 21.00 uur laat Bigband Sempre Crescendo van zich horen. Kortom, een veelzijdige middag- en avondmarkt voor jong en oud!
Heb je zelf iets te verkopen? Dan ben je op de Westdijk aan het juiste adres. Daar is namelijk een kleedjesmarkt te vinden tijdens de Holle Bolle Dag. Aanmelden niet nodig. En vergeet vooral niet een centje te geven aan Holle Bolle Wullem in de Kerkstraat. Hij zal met hilarische teksten de bezoeker over de streep proberen te halen. “Tegen joe gezeit en op de kaoi gezwege, joe mag hier je portefeuille lege” of “Hai sai Sommerdieker, maek mien mit un muntje wat rieker”.
De organisatie van de Holle Bolle Dag ligt zeker niet alleen bij het Streekmuseum. Zij werken hiervoor samen met Stichting Hart van Goeree-Overflakkee, de Dorpsraad Sommelsdijk en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB). Ook is er financiële steun van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Vanzelfsprekend zullen in de historische kern die dag een aantal wegen zijn afgesloten, zoals de Krakeelstraten en de Haven. “Tot op durp”.