Zuid-Holland staat open voor nieuwe Nieuwjaarstraditie

Foto: PR Achmea

Niet meer zelf vuurwerk afsteken, maar een vuurwerkshow of andere nieuwe traditie voor Oud en Nieuw. 56 Procent van de Nederlanders vindt dat een goed idee.

Bijna een derde vindt een georganiseerd buurtfeest een goed alternatief om het nieuwe jaar in te luiden. Twintig procent heeft het kijken van een vuurwerkshow al omarmd en beschouwt het als een mooi onderdeel van de jaarwisseling. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 onder 2500 Nederlanders van 12 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Achmea.

De financieel dienstverlener start een nieuwe campagne. Hiermee willen ze mensen bewust maken van wat er allemaal gebeurt in een oudjaarsnacht. Ook roepen ze ermee op naar een vuurwerkshow te gaan en na te denken over nieuwe tradities.

Zuid-Holland

Inwoners van Zuid-Holland gaan er bovengemiddeld graag op uit met Oud en Nieuw. Acht procent viert het feest het liefst in de horeca. Landelijk is dat vijf procent. En 9 procent vindt dat een georganiseerd feestje erbij hoort. Aan samenzijn met familie en vrienden wordt in vergelijking met de rest van het land minder waarde gehecht. In Zuid-Holland vindt 43 procent dat belangrijk, in de rest van het land 52 procent.

Zuid-Hollanders staan wel meer open voor nieuwe tradities vergeleken met de rest van het land. Meer dan de helft (61%) vindt dat er een alternatief kan worden bedacht voor het afsteken van vuurwerk. Dat is 5 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Een georganiseerd buurtfeest op straat staat met 27 procent bovenaan.

Nieuwe tradities

Het is voor iedereen mogelijk om mee te denken over nieuwe tradities voor de jaarwisseling. Er is namelijk een website ingericht om nieuwe ideeën voor tradities te delen. Op de website www.nieuwetradities.nl kan iedereen een voorkeur aangeven of een alternatief inzenden. De 2500 ondervraagden kregen alvast een aantal alternatieven voorgelegd. Zij kozen daarbij het vaakst voor een georganiseerd buurtfeest op straat. De tweede keuze was een fakkeltocht door de buurt.

Ineke Strouken is deskundige op het gebied van tradities. Ze werkte ook jarenlang als directrice van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. “Tradities kenmerken zich doordat ze van generatie op generatie worden doorgegeven,” zegt ze. “Ze hebben een historische wortel en betekenis voor de mensen. Je geeft het door aan de toekomst.” Maar dat betekent niet dat tradities niet kunnen veranderen. Sterker nog, volgens Strouken zijn tradities bij uitstek dynamisch.

“Maar veranderingen moeten altijd van de mensen zelf komen,” vindt Strouken. De meeste kans van slagen heeft dus een door mensen zelfgekozen nieuwe traditie. Vervolgens gaan er een aantal generaties overheen voordat iedereen het werkelijk omarmt. “Een van de grootste kenmerken van tradities is ook dat er altijd mensen tegen zijn.”

Miljoenen schade

In een reclame op tv laat Achmea zien wat de gemiddelde oudjaarsnacht teweegbrengt. Zo raken er die nacht 1200 mensen gewond, van wie 398 kinderen. 503 Mensen lopen ernstige brandwonden op en 311 mensen zwaar oogletsel. In totaal vliegen meer dan 200 auto’s in brand. Politie en brandweer rukken gemiddeld meer dan 5000 keer uit en de schade loopt elk jaar in de miljoenen.

Achmea roept in de nieuwe campagne op om zelf geen vuurwerk meer af te steken. Kom, zo mogelijk, naar een georganiseerde show en denk na over alternatieven voor vuurwerk. De viering van Oud en Nieuw in de huidige vorm veroorzaakt te veel letsel. Maar ook te veel schade en maatschappelijke overlast. En dat past niet bij een duurzame samenleving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen