Kabinet vraagt OMT om advies over vuurwerkverbod

Foto: Image by free stock photos from www.picjumbo.com from Pixabay

Het demissionaire kabinet heeft het OMT gevraagd om te kijken naar een mogelijk vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling. Het kabinet wil weten of het verbod nodig is voor de bestrijding van het virus.

Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS hierover. Het advies over het vuurwerkverbod zal donderdag tijdens het Catshuisoverleg worden besproken. Daarna neemt het kabinet er vrijdag een besluit over. De burgemeesters hebben ook gepleit voor een vuurwerkverbod. Dat was vorig jaar ook al het geval. Toen is het vuurwerkverbod er ook gekomen. Ziekenhuizen waren toen bijzonder druk met coronapatiënten. Het vuurwerkverbod moest voorkomen dat ze het nog drukker zouden krijgen. Door de maatregel nam het aantal vuurwerkslachtoffers flink af tijdens oud en nieuw.

Compensatie vuurwerkbranche 

De vuurwerkbranche kreeg van het kabinet ongeveer 40 miljoen euro compensatie. Er mocht door het vuurwerkverbod namelijk geen vuurwerk verkocht en afgestoken worden. Diverse gemeenten hebben al besloten dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken. Dat is het geval voor onder meer Amsterdam en Haarlem.

Volgens vuurwerkverkopers is een landelijk verbod overbodig. De verkoop van onder andere knalvuurwerk en vuurpijlen is namelijk al verboden. “Dat heeft als direct gevolg dat je minder letsel mag verwachten,” zegt voorzitter Leo Groeneveld. Hij is van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. “En ik denk dat je zo veel ontevredenheid gaat krijgen. Je moet ook oppassen dat dit niet leidt tot groeiend gebruik van illegaal vuurwerk. Uiteindelijk heb je daar meer ellende van.”

Groeneveld wijst erop dat particulieren vaak vuurwerk afsteken in kleine gezelschappen. Bijvoorbeeld met het gezin, vrienden of de buren. Als die traditie vervangen wordt door grote vuurwerkshows met veel publiek, zou dat volgens hem ook een groter besmettingsrisico kunnen betekenen.