Vrom Kieke tijdens Flakkeese Avond in de Staver

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Op donderdag 11 november is er een heuse Flakkeese Avond in de Staver in Sommelsdijk. En daar staan belangrijke gebeurtenissen op de planning!

Allereerst wordt er tijdens deze avond een boek over Flakkee gepresenteerd. En daarnaast wordt ook de winnaar van het eerste Flakkeese Wereldkampioenschap kruukplaetjes bakken bekend gemaakt. Er worden leuke verhalen verteld, afgewisseld met grappige sketches. Er worden diverse liedjes in het Flakkees gezongen. En er is een quiz over oude voorwerpen uit het Streekmuseum.

Ook lekkernijen uit grootmoederstijd ontbreken deze avond niet. Denk bijvoorbeeld aan een eigen gemaakte ‘schoenlapperstaart’ en ‘kaenekoeken’.

Boekpresentatie

Tijdens deze avond wordt ook het boek ‘Vrom Kieke’ van Joost Drenthe gepresenteerd en verkocht. De titel betekent ‘terugkijken’ in het eilandelijke dialect. Er wordt uit voorgedragen en daarbij wordt meteen gekeken hoeveel Flakkeese uitdrukkingen het publiek nog kent.

Joost verzamelde tijdens zijn jeugd veel informatie over Flakkeese ‘eigen aardigheden’. Denk aan bijnamen van dorpen en mensen, dorpsfiguren en typische Flakkeese woorden. Maar ook tradities en gewoontes, het eten, de spookverhalen en de huismiddeltjes is hij nooit vergeten. Ook worden in het boek raadsels en liedjes over en van het eiland beschreven.

Vrom Kieke

Het boek kost € 19,95 per stuk en is verkrijgbaar bij boekhandels en landwinkels op het eiland. Bestel je het in de webshop van het Streekmuseum? Dan krijg je hem op 27 november gratis thuisbezorgd (alleen op Goeree-Overflakkee). Ook krijg je korting op een bezoek aan het museum.

Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken

Zoals gezegd is deze avond meer dan een boekpresentatie. De deskundige jury van het Flakkees Wereldkampioenschap kruukplaetjes bakken zal deze avond de winnaar bekend maken. Want wie wordt toch die koekenbakker van het jaar?

De jury bestaat uit Peter Bienefelt, Jeanette Kastelein en Greet Hommes. Zij zullen zich met smaak buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten. Deelnemers kunnen meedoen aan drie diverse ronden. Daarover lees je meer in dit bericht.

Wees erbij

Wil je aanwezig zijn bij de Flakkeese Avond? Schrijf je dan in via de website van het Streekmuseum. Aanmelden kan ook in de museumwinkel aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. De entree bedraagt 10 euro per persoon. Dat is inclusief koffie of thee met wat lekkers. De zaal opent om 19.00 uur en ongeveer een half uur later gaat alles van start.

Het is verplicht om bij binnenkomst een geldige QR-code te tonen.